Φτιάξε μαγειρίτσα χωρίς κρέας (για χορτοφάγους)

mageiritsa-xoris-kreas
Αυτή η μαγειρίτσα χωρίς κρέας δεν είναι μόνο για χορτοφάγους, αλλά για τον καθένα που ξέρει να εκτιμάει τη νοστιμιά. Δοκίμασέ τη και σίγουρα θα την φτιάχνεις πολύ συχνά και όχι μόνο το Μ. Σάββατο.

Χρόνος προετοιμασίας: 15’
Χρόνος μαγειρέματος: 20’

Υλικά (για 6 άτομα) 

  • 3 φλιτζ. μανιτάρια πλευρώτους, κομμένα σε λωρίδες
  • 2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 φλιτζ. φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
  • 1 1/2 λίτρα ζωμός από μανιτάρια (από κυβάκι), ή νερό
  • 1 1/2 φλιτζ. ψιλοκομμένα εξώφυλλα μαρουλιών. ή σέσκουλα
  • 1 1/2 φλιτζ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μικρή καυτερή πιπεριά, ψιλοκομμένη, ή μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Αλάτι
  • 2 αυγά
  • Χυμός από 1 1/2 – 2 λεμόνια 

Οδηγίες 

Σε τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις τα μανιτάρια μαζί με το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτεις και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και συνεχίζεις το σοτάρισμα, μέχρι να μαραθούν.

Βάζεις την καυτερή πιπεριά ή μπόλικο πιπέρι και σβήνεις με το κρασί.

Μόλις πάρει 2-3 βράσεις, προσθέτεις το ζωμό, τα μαρούλια και το μισό άνηθο.

Άσε το φαγητό να σιγοβράσει για 10-15 λεπτά.

Για το αυγολέμονο

Χτύπα τα αυγά σε γαβάθα με 2 κουταλιές της σούπας νερό και το χυμό ενός λεμονιού. Πρόσθεσε σιγά-σιγά κουταλιές από τη βραστή σούπα και συνέχισε να χτυπάς τα αυγά.

Όταν το μείγμα των αυγών γίνει πολύ καυτό, το αδειάζεις πίσω στην κατσαρόλα με τη σούπα και σιγοβράζεις ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά.

Προσθέτεις κι άλλο λεμόνι, αν χρειάζεται.

Προσθέτεις και τον υπόλοιπο άνηθο και σερβίρεις τη σούπα αμέσως.

Και κάτι ακόμα…

Εάν θες να γίνει ακόμα πιο ελαφριά η νηστίσιμη μαγειρίτσα, αυγοκόψέ τη μόνο με τα  ασπράδια των αυγών. Έτσι δεν θα έχει ίχνος χοληστερίνης και θα την απολαύσει χωρίς να μπορεί να γκρινιάξει για οτιδήποτε ακόμα και ο πιο ιδιότροπος καλεσμένο σου.

 

Δες δύο παραλλαγές για τη μαγειρίτσα χωρίς κρέας από τον Βασίλη Καλλίδη και τον Ηλία Μαμαλάκη

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...