6 «απαγορευμένα» θέματα συζήτησης στη δουλειά

themata-syzitisis
Υπάρχουν ορισμένα θέματα συζήτησης που είναι εντελώς ακατάλληλα για το περιβάλλον της δουλειάς, καθώς μπορούν να προκαλέσουν αντιπαραθέσεις ή να αποκαλύψουν προσωπικές πληροφορίες που ίσως επηρεάσουν αρνητικά την αντίληψη των άλλων σχετικά με το πόσο κατάλληλη είσαι για τη δουλειά σου. Όταν προκύπτουν τέτοια θέματα συζήτησης είναι φρόνιμο να κρατάς τη γνώμη σου για τον εαυτό σου και να δίνεις περισσότερο διπλωματικές απαντήσεις. Και προς Θεού, μην προσπαθήσεις να πείσεις και να επιβάλλεις τις απόψεις σου σε κανέναν… Δες ποια είναι τα θέματα συζήτησης που θεωρούνται «απαγορευμένα» για το εργασιακό περιβάλλον.

 

  1. Θρησκεία
    Από τα θέματα συζήτησης που «καίνε» πάντα, πόσο μάλλον μέσα στον εργασιακό χώρο. Απόφυγε να συζητήσεις τις θρησκευτικές σου πεποιθήσεις ή τις σκέψεις σου σχετικά με άλλα θρησκευτικά θέματα. Ο λόγος είναι ότι η θρησκεία αποτελεί ένα πολύ προσωπικό ζήτημα με το οποίο ο κόσμος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος. Κανένας δεν θέλει να ακούσει ότι διαφωνείς με τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ή ότι πιστεύεις πως η δική σου θρησκεία είναι καλύτερη.
  2. Πολιτικά
    Ορίστε ακόμα ένα λεπτό θέμα, ειδικά εν μέσω συνεχιζόμενης κρίσης.  Όσο ένθερμη κι αν είναι η υποστήριξή σου για ένα πολιτικό κόμμα ή έναν υποψήφιο, ή όσο αρνητικές κι αν είναι οι απόψεις σου για την κυβέρνηση ή την αντιπολίτευση, μείνει μακριά από πολιτικά θέματα συζήτησης και μην προσπαθείς να κάνεις προπαγάνδα στους συναδέλφους σου υπογραμμίζοντας την πολιτική σου άποψη.
  3. Σεξ
    Αναρωτιέσαι γιατί δεν πρέπει να μιλάς για τη σεξουαλική σου ζωή; Πολύ απλά γιατί δεν αφορά κανέναν άλλο πέρα από εσένα και τον σύντροφό σου. Εκτός από αυτό, τα σεξουαλικά είναι θέματα συζήτησης που κάνουν τους άλλους να αισθάνονται αμήχανα. Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να θεωρηθεί ως σεξουαλική παρενόχληση.
  4. Οικογενειακά προβλήματα
    Όταν συζητάς τα προσωπικά σου προβλήματα στο γραφείο, δεν αποκλείεται το αφεντικό και οι συνάδελφοί σου να αναρωτηθούν κατά πόσο σε εμποδίζουν να κάνεις καλά τη δουλειά σου. Επιπλέον, τα θέματα συζήτησης σχετικά με τα οικογενειακά σου προβλήματα θα αποκαλύψουν στους άλλους τις αδυναμίες σου (κάτι που δεν θέλεις, ειδικά αν κατέχεις υψηλή θέση). Επίσης, καλό είναι να αποφεύγεις να μιλάς για την απόλυτη ευτυχία που ζεις, τα ακριβά δώρα που δέχεσαι από τον καλο σου ή οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ζήλια. Άνθρωποι είμαστε…
  5. Επαγγελματικές φιλοδοξίες
    Αν μιλάς για το πόσο θέλεις να προχωρήσεις σε κάτι μεγαλύτερο και καλύτερο επαγγελματικά, έστω κι αν είναι για καλό λόγο, το αφεντικό και οι συνεργάτες σου θα αμφισβητήσουν την αφοσίωσή σου στην τωρινή δουλειά (και με το δίκιο τους). Εξάλλου, αν σε ενδιαφέρει η προοπτική ανέλιξης σε αυτή τη δουλειά οι πράξεις σου θα «μιλήσουν» πολύ πιο ξεκάθαρα από τα λόγια σου. Κάνε τη δουλειά σου όσο καλύτερα μπορείς, ενημέρωσε το αφεντικό ότι σε ενδιαφέρει η προαγωγή, αλλά μην μιλάς γι’ αυτό δεξιά και αριστερά.
  6. Προβλήματα υγείας
    Μην συζητάς τα προβλήματα της υγείας σου στον χώρο της δουλειάς γιατί μπορεί να κάνεις το αφεντικό και τους άλλους να αμφισβητήσουν την ικανότητά σου να εργάζεσαι σωστά. Εννοείται πως αν έχεις σοβαρά προβλήματα υγείας που σε αναγκάζουν να μείνεις σπίτι πρέπει να τα αναφέρεις στον εργοδότη σου, αλλά κανένας δεν χρειάζεται να γνωρίζει λεπτομέρειες για την υγεία σου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...