Πώς να περνάς καλά και να είσαι καλή στη δουλειά!

kali-sti-douleia
Σου ακούγεται ουτοπικό να περνάς καλά και να είσαι καλή στη δουλειά; Κι όμως δεν είναι τόσο δύσκολο. Οι τρεις βασικές επιδιώξεις σου πρέπει να είναι να είσαι αποτελεσματική, να έχεις καλές σχέσεις με συναδέλφους και προϊσταμένους και να δημιουργήσεις ένα δίκτυο επαφών στην αγορά, ώστε να γίνεις γνωστή στο χώρο και να μπορείς να εξελιχθείς. Σου φαίνονται βουνό; Δεν είναι. Ακολούθησε αυτές τις επτά συμβουλές και θα το διαπιστώσεις και μόνη σου.

1. Οργάνωσε καλύτερα το χρόνο σου.
Μη συνοδεύεις κάθε συνάδελφο που στο ζητάει στο διάλειμμα του για τσιγάρο. Περιόρισε τα προσωπικά τηλεφωνήματα και τις απαντήσεις σε μη επαγγελματικά email. Όχι, λυπάμαι το facebook δεν σε κάνει πιο αποτελεσματική.

2. Ιεράρχησε τις προτεραιότητες σου.
Δοκίμασε να γράφεις στο σημειωματάριο σου τις υποχρεώσεις της ημέρας με τη σειρά σπουδαιότητας. Ιδανικά γράψε σε ποια ώρα πρέπει να έχεις ολοκληρώσει την καθεμιά. Εννοείται ότι οι χρόνοι αυτοί πρέπει να είναι πραγματικοί και εφαρμόσιμοι.

3. Ζήτα βοήθεια
Όταν έχεις μεγάλο φόρτο εργασίας και δυσκολεύεσαι να τα καταφέρεις όλα μόνη σου θέσε το θέμα και ζήτα βοήθεια. Εάν συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι συχνά σε αυτή τη θέση, τότε συζήτησε το θέμα με το εργοδότη σου, γιατί ενδεχομένως να μην το έχει αντιληφθεί. Για να καταφέρεις να περνάς καλά και να είσαι καλή στη δουλειά, τεκμηρίωσε τα λεγόμενα σου (για να μη φανείς γκρινιάρα ή τεμπέλα) και επισήμανέ του ότι είσαι πιο αποτελεσματική όταν ο όγκος της δουλειάς σου είναι διαχειρίσιμος.

4. Καλλιέργησε και διατήρησε καλές σχέσεις με τους συναδέλφους σου
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι εργαζόμενοι που έχουν καλές σχέσεις με τους συναδέλφους τους αντιμετωπίζουν καλύτερα το εργασιακό άγχος. Χρήσιμο είναι, αν έχεις κάποιο πρόβλημα στη δουλειά, να το συζητάς με κάποιον που είναι πιο υψηλόβαθμος από εσένα (όχι απαραίτητα με τον εργοδότη), με κάποιον που εκτιμάς πολύ και όχι με τον κουτσομπόλη του γραφείου.

5. Φιλτράρησε τα κουτσομπολιά και τα σχόλια
Δε χρειάζεται να κλείνεις τα αυτιά σου στις φήμες, πρέπει μόνο να τις αξιολογείς. Όταν κυκλοφορούν σενάρια «καταστροφής» ζήτα διευκρινήσεις από τον προϊστάμενό σου πριν πανικοβληθείς. Για να περνάς καλά και να είσαι καλή στη δουλειά εννοείται πως δεν συμμετέχεις στη διασπορά ανυπόστατων ειδήσεων. Οι διαρκείς συζητήσεις με συναδέλφους για τα προβλήματα της δουλειάς είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν και παροδικά εκτονώνουν το άγχος, ταυτόχρονα το βοηθούν να μεταδίδεται στους υπολοίπους δημιουργώντας γενικευμένο κλίμα δυσαρέσκειας. Είναι σημαντικό στις συζητήσεις μεταξύ συναδέλφων να μη μένετε στην καταγραφή προβλημάτων, αλλά να αναζητάτε και να προτείνετε λύσεις.

6. Ζήτα αξιολόγηση της δουλειάς σου
Οι μελέτες δείχνουν ότι είναι σημαντικό κάθε εργαζόμενος να γνωρίζει αν ανταποκρίνεται με επάρκεια στα καθήκοντά του. Όταν δε συμβαίνει αυτό, μειώνονται τα κίνητρα και εντείνεται το μη δημιουργικό άγχος. Επίσης, δώσε προσοχή και επιδίωξε την εκπαίδευσή σου μέσα στην εταιρεία. Δείξε προθυμία και ενδιαφέρον για την εξέλιξη σου.

7. Δημιούργησε ένα δίκτυο επαφών
Προσπάθησε να φτιάξεις και να συντηρείς ένα δίκτυο από στελέχη της αγοράς, ώστε να αισθάνεσαι ασφάλεια ότι ακόμα κι αν χάσεις τη δουλειά σου, θα έχεις ένα κύκλο ανθρώπων στους οποίους θα μπορείς να απευθυνθείς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...