Πάρε άριστα στην επαγγελματική συνέντευξη!

agxos-se-synentefksi-douleia

Λάθος #2
Διαθέτεις μόνο μία εκδοχή του βιογραφικού σου

Μην μπαίνεις στον πειρασμό να στέλνεις το βιογραφικό σου σε κάθε αγγελία γιατί οι ειδικοί συμβουλεύουν να είσαι επιλεκτική και να στοχεύεις σωστά. Σύμφωνα με μελέτη του Ladders.com, ο μέσος χρόνος εξέτασης ενός βιογραφικού από το γραφείο προσωπικού είναι 6,25 δευτερόλεπτα. Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην τρέχουσα ή στις προηγούμενες θέσεις εργασίας και εταιρείες, εστιάζοντας σε όσες σχετίζονται περισσότερο με την κενή θέση για την οποία γίνεται η πρόσληψη. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείς το ίδιο βιογραφικό για όλες τις αγγελίες, όποια κι αν είναι η δουλειά, μπορεί να χάσεις ευκαιρίες να ξεχωρίσεις από τους υπόλοιπους υποψηφίους.
Συμβουλή: Για κάθε θέση για την οποία εκδηλώνεις ενδιαφέρον, κάνε μικρές τροποποιήσεις στο βιογραφικό σου ώστε τα προσόντα και η εμπειρία να έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη συγκεκριμένη εταιρεία και να μπορούν να εκτιμηθούν καλύτερα. Για να σου κλείσει ραντεβού για επαγγελματική συνέντευξη, το άτομο που προσλαμβάνει μια γραμματέα δεν ενδιαφέρεται για το αν έχεις δουλέψει σαν bar woman για ένα χρόνο, ακριβώς όπως το εστιατόριο που ψάχνει σερβιτόρα δεν ενδιαφέρεται αν έχεις διατελέσει καθήκοντα κλητήρα.

Λάθος #3
Δεν έχεις ερωτήσεις στο τέλος της επαγγελματικής συνέντευξης

Το να το παίζεις cool είναι μια καλή προσέγγιση στα προσωπικά ραντεβού αλλά στην αναζήτηση εργασίας ο ενθουσιασμός και το ενδιαφέρον παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Σε μια επαγγελματική συνέντευξη οι περισσότεροι υπεύθυνοι προσλήψεων ρωτάνε στο τέλος αν έχεις ερωτήσεις, κι αν δεν έχεις καμία, μπορεί να το εκλάβουν σαν έλλειψη ενδιαφέροντος για τη θέση και να κάνεις έτσι μια κακή εντύπωση.
Συμβουλή: Οι εργοδότες αναζητούν υποψηφίους που διαθέτουν ροή συζήτησης, γι’ αυτό μίλησε για τον λόγο που ενδιαφέρεσαι για τη δουλειά, προετοιμάσου να συζητήσεις για τα προσόντα της εταιρείας και θέσε πάντα αρκετές ερωτήσεις στο τέλος της συνέντευξης. Ορισμένα χρήσιμα παραδείγματα που μπορείς να δοκιμάσεις: Πώς είναι το εργασιακό περιβάλλον; Πώς είναι να δουλεύεις εδώ; Πώς είναι μια τυπική μέρα στο γραφείο; Ερωτήσεις που είναι καλύτερο ν’ αποφύγεις (τουλάχιστον στην πρώτη συνέντευξη): Θα χρειαστεί να δουλεύω υπερωρίες ή τα σαββατοκύριακα; Πόσα χρήματα προσφέρετε;

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...