Διάλεξε τη δουλειά που σου ταιριάζει (μόνη σου)!

douleia-pou-sou-tairiazei
Για να διαλέξεις τη δουλειά που σου ταιριάζει μπορείς να σκεφτείς, να συμβουλευτείς, να μιλήσεις, να πειραματιστείς, αλλά το βασικότερο είναι ότι πρέπει να πάρεις την απόφαση μόνη σου. Το κεφάλαιο «καριέρα» δεν είναι ίδιο για όλους. Θες η δουλειά σου να είναι το κέντρο της ζωής σου; Να είναι απλά ένας τρόπος να βγάζεις χρήματα; Είναι πιο σημαντικό για εσένα να προσφέρεις ή να αμοίβεσαι καλά; Υπάρχουν τόσα πολλά πράγματα που πρέπει να σκεφτείς. Γι’ αυτό μη χάνεις λεπτό. Εμείς σου δίνουμε τις 6 βασικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις τη δουλειά που σου ταιριάζει.

Η δουλειά που σου ταιριάζει είναι αυτή που μπορείς να κάνεις για πάντα

Προτού αποφασίσεις να κυνηγήσεις οποιαδήποτε καριέρα, κάνε στον εαυτό σου αυτή την ερώτηση: «Μπορώ να φανταστώ να κάνω αυτή τη δουλειά όλη μέρα, κάθε μέρα, για πολλά χρόνια;». Θυμήσου ότι η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις ευχόμενη να έκανες κάτι άλλο. Αν δεν είσαι πολύ θεωρητικός τύπος, δεν είναι κακό να δοκιμάσεις κάποια επαγγέλματα που νομίζεις ότι θα σου ταίριαζαν. Γιατί δεν αναζητάς εργοδότες που θα σου πρόσφεραν μία δοκιμαστκή περίοδο;

Μην αφήσεις κανέναν να σου πει τί είναι καλύτερο για σένα

Αγνόησε όσους λένε: «Προτίμησε αυτόν τον κλάδο γιατί έχει περισσότερες ευκαιρίες αυτή τη στιγμή» ή «Θα βγάλεις πολλά λεφτά, οπότε δεν πειράζει αν δεν σου αρέσει η δουλειά» ή «Αφού ταίριαξε σε εμένα αυτή η επαγγελματική σταδιοδρομία, σίγουρα θα αρέσει και σε εσένα». Η επιλογή καριέρας είναι μια προσωπική απόφαση που θα επηρεάσει σημαντικά όλη σου τη ζωή για πολλά χρόνια. Α, και εννοείται πως η σχέση μεταξύ απολαβών και επαγγελματικής ικανοποίησης δεν είναι ίδια για όλους! Όσο πιο επιτυχημένη αποδειχθεί η προσπάθεια σου να βρεις τη δουλειά που σου ταιριάζει, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες σου να γίνεις πολύ καλή και να έχεις υψηλότερες απολαβές.

Όρισε την επιτυχία για εσένα

Πώς ορίζεται η επιτυχία για εσένα; Είναι το νούμερο στο χαρτί μισθοδοσίας ή μήπως ένα γωνιακό γραφείο; Είναι αυτό που αισθάνεσαι όταν ξέρεις ότι έκανες πολύ καλή δουλειά σε κάποιο project (ένα μπράβο από το αφεντικό δεν βλάπτει), ή το αίσθημα πληρότητας που νιώθεις όταν έχεις βοηθήσει κάποιον;  Ίσως για εσένα επιτυχημένη επιλογή καριέρας να είναι αυτή που σου επιτρέπει να επιστρέφεις νωρίς στο σπίτι για να μπορείς να περάσεις χρόνο με την οικογένειά σου. Δεδομένου ότι ο καθένας μετράει την επιτυχία διαφορετικά, εσύ είσαι η μόνη που μπορεί να καθορίσει τί σημαίνει για σένα.

Ζήτα βοήθεια

Αφού αφιερώσεις αρκετό χρόνο για να ανακαλύψεις ποια είναι η δουλειά που σου ταιριάζει, ενδεχομένως να πιστέψεις κάποια στιγμή ότι τα ξέρεις όλα. Όμως, ποτέ δεν τα ξέρουμε όλα, ενώ αντίθετα πάντα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν μεγαλύτερη εμπειρία από εμάς και θα ήταν τέλειο να μπορούσαμε να την εκμεταλλευτούμε. Για να έχεις πρόσβαση στη γνώση και την εμπειρία, λοιπόν, φρόντισε το δίκτυό σου να είναι γεμάτο διαφορετικές επαφές και όχι μόνο άτομα που βρίσκονται στην ίδια θέση με σένα. Οι γνωριμίες που διαθέτουν πείρα μπορούν να σε βοηθήσουν να ενημερωθείς καλύτερα για τη δουλειά που σε ενδιαφέρει, να προσεγγίσεις το αφεντικό πριν τη συνέντευξη ή να επιλύσεις ένα εργασιακό ζήτημα.

Μην εγκλωβίζεσαι

Ακόμα κι αν διάλεξες προσεχτικά τη δουλειά που σου ταιριάζει και κατέληξες στο ποια είναι η «σωστή» καριέρα για εσένα, κάποια στιγμή ενδέχεται να νιώσεις αποθαρρυμένη. Γι’ αυτό, δώσε στον εαυτό σου το δικαίωμα να επανεξετάσει τις επιλογές που έχει. Πιθανόν να σκεφτείς ένα σωρό λόγους για να μην  το κάνεις, αλλά θυμήσου την πρώτη συμβουλή: η ζωή είναι πολύ μικρή για να την περάσεις ευχόμενη να έκανες κάτι άλλο. Όσο μεγαλώνεις, τόσο περισσότερο θα το πιστεύεις.

Μήπως έχεις ήδη μία δουλειά, αλλά δε σε ικανοποιεί πια; Δες 6 λόγους για να προχωρήσεις σε μία αλλαγή καριέρας…

Μην αυτοσαμποτάρεσαι

Υπάρχουν στιγμές που μια φωνούλα μέσα στο μυαλό σου ψιθυρίζει (ελπίζουμε να μην φωνάζει) ότι δεν είσαι αρκετά ικανή ή αρκετά έξυπνη. Πες της να σωπάσει ή μη της δίνεις σημασία! Όταν καταλήξεις στη δουλειά που σου ταιριάζει δεν αποκλείεται να βρεθούν στον δρόμο σου αρκετοί άνθρωποι πρόθυμοι να σε «προσγειώσουν» ή να σε μειώσουν. Μην τους ακούς και βέβαια, μην το κάνεις εσύ η ίδια στον εαυτό σου. Αν όντως σου λείπει κάποια δεξιότητα για να κάνεις καλά το επάγγελμα που διάλεξες, πότε δεν είναι αργά να την αποκτήσεις.   

 

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...