Τι πρέπει να ξέρεις για τα συμπληρώματα διατροφής

sympliromata-diatrofis
Τα συμπληρώματα διατροφής δημιουργήθηκαν για να ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να αυξάνουν την ενέργεια, να καθυστερούν τη γήρανση! Όλα αυτά τα καταφέρνουν εξασφαλίζοντας στον οργανισμό θρεπτικά συστατικά, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να παίρνει μέσω της διατροφής. Αν πιστεύεις ότι είσαι κατάλληλη υποψήφια για να αρχίσεις να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής, καλό είναι να έχεις μερικά στοιχεία υπόψη σου προκειμένου να κάνεις τις σωστές επιλογές.

Τα φυσικά ή αλλιώς φυτικά συμπληρώματα διατροφής είναι τα πιο διαδεδομένα αφού θεωρούνται, στην πλειοψηφία τους, ασφαλή και αποτελεσματικά. Μπορείς να τα βρεις σε μορφή χαπιών, σκόνης ή υγρά και θα τα αγοράσεις από τα φαρμακεία. Δεν χρειάζονται συνταγή γιατρού και δεν τα καλύπτουν τα δημόσια ταμεία. Αυτά είναι τα πρακτικά θέματα σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής. Προτού όμως αποφασίσεις ποιο θα επιλέξεις για σένα ή για την οικογένειά σου, καλό είναι να γνωρίζεις ακόμη μερικές πληροφορίες.

1.    Τα συμπληρώματα διατροφής δεν είναι φάρμακα

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν τα περισσότερα αποδεδειγμένη ωφέλιμη δράση σε ό,τι αφορά στην πρόληψη ασθενειών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, π.χ. οι βιταμίνες. Ωστόσο δεν είναι φάρμακα που θα σε βοηθήσουν να ξεπεράσεις κάποια ασθένεια.

2.    Δεν είναι όλα ίδια, δεν κάνουν όλα το ίδιο

Τα συμπληρώματα διατροφής έχουν διαφορετικές προδιαγραφές για την κυκλοφορία τους από ότι τα φάρμακα. Για παράδειγμα, για να κυκλοφορήσει ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν χρειάζεται να υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητά τους ούτε έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτό αναφέρεται ξεκάθαρα και σε εγκύκλιο του ΕΟΦ σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής: “Τα συμπληρώματα διατροφής δεν υπόκεινται σε έγκριση, δηλαδή προηγούμενη αξιολόγηση και αδειοδότηση, αλλά σε γνωστοποίηση και κατασταλτικό έλεγχο. Οποιαδήποτε αναφορά εμφανίζει το προϊόν ως «εγκεκριμένο» από τον ΕΟΦ είναι μη νόμιμη και παραπλανητική. Αντίθετα, απαιτείται η αναγραφή, σε κάθε διαφήμιση, του αριθμού γνωστοποίησης στον ΕΟΦ”.

3.    Φυτικό δεν σημαίνει απαραίτητα ασφαλές

Τα περισσότερα φυτικά προϊόντα, με την ενδεδειγμένη χρήση, είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό σου, αυτό όμως δεν ισχύει σαν κανόνας. Καλό είναι να γνωρίζεις πως η ύπαρξη συστατικών φυτικής προέλευσης ή βιταμινών σε κάποια συμπληρώματα διατροφής δεν τα καθιστούν αυτόματα “φυσικά και ακίνδυνα” προϊόντα. Μην ξεχνάς πως υπάρχουν φυτικές ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι ακόμη και σοβαρά επικίνδυνες για την υγεία ειδικά σε εξασθενημένους οργανισμούς, στα παιδιά ή σε εγκύους. Επίσης, εάν ένα συμπλήρωμα διατροφής περιέχει μια δραστική ουσία φυτικής προέλευσης, δρα δηλαδή περισσότερο σαν φάρμακο, τότε απαιτείται να έχει πάρει άδεια κυκλοφορίας φαρμάκου από τον ΕΟΦ.

4.    Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να έχουν παρενέργειες

Ανάλογα με τα συστατικά που περιέχουν, είτε αυτά είναι βότανα είτε είναι βιταμίνες είτε ο,τιδήποτε άλλο, κάποια συμπληρώματα διατροφής μπορεί να σου προκαλέσουν παρενέργειες. Για παράδειγμα ορισμένες βιταμίνες, όπως η Α, πρέπει να λαμβάνεται σε συγκεκριμένες ποσότητες από τον οργανισμό γιατί θα μπορούσε να γίνει τοξική ή ορισμένα φυτικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές σε άτομα με ευαίσθητο ή εξασθενημένο πεπτικό.

5.    Είναι καλύτερα να τα παίρνεις με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου

Αν έχεις οποιαδήποτε απορία σχετικά με το αν είναι ασφαλές να πάρεις ένα συμπλήρωμα διατροφής ή για το ποιο να επιλέξεις, η πιο συνετή κίνηση είναι να ζητήσεις τη γνώμη του γιατρού σου ή του φαρμακοποιού που εμπιστεύεσαι.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...