Φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα

fysikes-therapies-kryologima
Κρυολόγημα. Είναι η εποχή του, αλλά δεν είναι μόνη σου. Υπάρχουν αρκετές φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα, τόσο για να σε βοηθήσουν να αντισταθείς στους εκατοντάδες ρινοιούς που καραδοκούν παντού, όσο και για να σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις πιο γρήγορα τα συμπτώματά του. Αυτές είναι οι 8 πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα, που θα ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σου και θα σε ανακουφίσουν από την ταλαιπωρία.

Παστίλιες ψευδάργυρου
Οι παστίλιες ψευδάργυρου δρουν εμποδίζοντας την αναπαραγωγή του ιού του κρυολογήματος (δηλαδή εμποδίζουν την μετάδοσή του), ή καθιστώντας αδύνατο στον ιό να εισχωρήσει στα κύτταρα της μύτης και του λαιμού. Αρκετές μελέτες βρήκαν ότι ο ψευδάργυρος βοηθάει στη μείωση της διάρκειας των συμπτωμάτων του κρυολογήματος, ειδικά αν η λήψη γίνει μέσα σε 24 ώρες από την πρώτη εμφάνιση τους. Επίσης, θεωρείται μία από τις φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα που μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων και περιορίζει τη διάρκειά τους σε τρεις με τέσσερις μέρες. Το πρόβλημα είναι ότι πολλές από τις μελέτες πάνω στον ψευδάργυρο είναι ατελείς, με αποτέλεσμα να υπάρχει η ανάγκη για περισσότερα πορίσματα. Ο ψευδάργυρος περιέχεται φυσικά σε τροφές όπως το κρέας, το συκώτι, τα θαλασσινά και τα αυγά. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (Σ.Η.Π) είναι 12mg για τις γυναίκες και 15mg για τους άνδρες, μια ποσότητα που καλύπτεται από ένα κοινό πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα.

Βιταμίνη D
Ορισμένα ευρύματα σε μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους έχουν μειωμένες πιθανότητες να κρυολογήσουν, γι’αυτό και συγκατελέγεται στις φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα.

Βιταμίνη C
Το 1968, ο Linus Pauling, PhD, πρότεινε μια θεωρία που ήθελε κάθε οργανισμό να έχει εξατομικευμένες ανάγκες διάφορων βιταμινών και ορισμένα άτομα μάλιστα να χρειάζονται μεγαλύτερες ποσότητες από την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη (Σ.Η.Π). Σύμφωνα με τον Pauling, 1.000mg βιταμίνης C καθημερινά ήταν σε θέση να μειώσουν τις πιθανότητες κρυολογήματος στους περισσότερους ανθρώπους. Από τότε, η βιταμίνη C έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα, τόσο στη φάση της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης.

Σκόρδο
Το σκόρδο είναι μία από τις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα και το συνάχι. Στους περισσότερους πολιτισμούς, η αντιμετώπιση του κρυολογήματος γίνεται με κάποιο σπιτικό γιατροσόφι που περιέχει σκόρδο, είτε αυτό είναι κοτόσουπα με μπόλικο σκόρδο, είτε ένα ρόφημα με φρέσκο λιωμένο σκόρδο, είτε ακόμα και η κατανάλωση ωμού σκόρδου.
Το συστατικό του σκόρδου που πιστεύεται ότι καταπολεμάει το κρυολόγημα είναι η αλλικίνη, η οποία διαθέτει αντιβακτηριδιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η αλλικίνη δίνει στο σκόρδο την χαρακτηριστική και πικάντικη γεύση του. Για τη μεγιστοποίηση της ποσότητας της αλλικίνης, το φρέσκο σκόρδο πρέπει να κοπεί ή να θρυμματιστεί και φυσικά πρέπει να είναι ωμό. Διατίθεται επίσης σε κάψουλες.
Σε μια μελέτη 146 ατόμων, χορηγήθηκε στους συμμετέχοντες για 12 εβδομάδες μεταξύ Νοεμβρίου και Φεβρουαρίου κάποιο συμπλήρωμα σκόρδου ή ένα placebo. Η μελέτη όχι μόνο βρήκε ότι τα άτομα που έλαβαν σκόρδο είχαν μειωμένο ρίσκο κρυολογήματος κατά περισσότερο από 50%, αλλά απέδειξε ότι το σκόρδο μειώνει τον χρόνο ανάρρωσης στους ασθενείς με κρυολόγημα. Παρόλα αυτά, για την επαλήθευση αυτών των αποτελεσμάτων απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Υπάρχουν κι άλλες φυσικές θεραπείες για το κρυολόγημα για να δοκιμάσεις…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...