Η αϋπνία σε καλεί να πάρεις …φυσικά μέτρα!

aypnia
Σε όλους μπορεί να συμβεί να μην μπορούμε να κοιμηθούμε ένα βράδυ. Όταν όμως ο ύπνος σου λείπει συστηματικά, τότε υποφέρεις από αϋπνία. Η φύση μπορεί να σε βοηθήσει. Ωστόσο, πριν πάρεις οποιοδήποτε φυτικό βοήθημα, συμβουλέψου τον γιατρό σου γιατί δεν αποκλείεται η χρόνια αϋπνία να αποτελεί σύμπτωμα κάποιας άλλης κατάστασης, όπως κατάθλιψης, καρδιοπάθειας, άπνοιας ύπνου, πνευμονοπάθειας, εξάψεων ή διαβήτη.

Φυσικά και φυτικά βοηθήματα κατά της αϋπνίας

1) Βαλεριάνα
Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται από παλιά για να αντιμετωπιστεί η αϋπνία. Μπορεί να μην έχει γίνει ακόμη πλήρως κατανοητή η δράση της μέσα στον οργανισμό, αλλά ορισμένες έρευνες πιθανολογούν ότι όπως τα συμβατικά υπνωτικά, η βαλεριάνα επιδρά στα επίπεδα του ανασταλτικού νευροδιαβιβαστή ‘γ-αμινοβουτυρικό οξύ’ (ή αλλιώς GABA).
Αντίθετα με τα υπόλοιπα υπνωτικά σκευάσματα, η βαλεριάνα δεν είναι εθιστική και δεν προκαλεί πρωινή ζαλάδα. Παρόλα αυτά, δεν έχει επίδραση σε κάθε οργανισμό και παρότι οι μελέτες είναι ενθαρρυντικές, οι κλινικές δοκιμές δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα.
Η λήψη της βαλεριάνας γίνεται συνήθως μία ώρα πριν από τον ύπνο κι απαιτεί  περίπου δύο με τρεις ώρες για να δράσει. Η λήψη της δεν πρέπει να ξεπερνά τους τρεις συνεχόμενους μήνες κάθε φορά. Ανάμεσα στις παρενέργειες συμπεριλαμβάνονται ήπια δυσπεψία, πονοκέφαλος, ταχυπαλμία και ζαλάδα.
Στην αγορά διατίθεται τσάι και υγρό εκχύλισμα βαλεριάνας, αλλά η δυσάρεστη μυρωδιά της κάνει τον κόσμο να προτιμάει τις κάψουλες.
Η βαλεριάνα δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με πολλά άλλα φάρμακα, ειδικά με όσα καταστέλλουν το κεντρικό νευρικό σύστημα όπως ηρεμιστικά και αντισταμινικά. Επίσης, δεν πρέπει να λαμβάνεται μαζί με αλκοόλ, πριν ή μετά από εγχείρηση, από άτομα με παθήσεις του ήπατος, πριν από την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανημάτων. Συνιστάται η συμβουλή του γιατρού.

2) Μελατονίνη
Η μελατονίνη είναι ένα δημοφιλές βοήθημα για άτομα με διαταραγμένο κιρκαδικό κύκλο (κύκλος ύπνου-εγρήγορσης), όπως εργαζόμενοι σε βάρδιες ή άτομα που υποφέρουν από jet lag. Η μελατονίνη είναι μια ορμόνη που βρίσκεται φυσικά στον οργανισμό. Η επίφυση στον εγκέφαλο παράγει σεροτονίνη η οποία τη νύχτα μετατρέπεται σε μελατονίνη καθώς μειώνεται η έκθεση του σώματος στο φως.
Συνήθως, η μελατονίνη λαμβάνεται περίπου 30 λεπτά πριν από τον ύπνο. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η λήψη της δε συνιστάται σε άτομα με κατάθλιψη, σχιζοφρένεια, αυτοάνοσες παθήσεις και άλλες σοβαρές ασθένειες. Επίσης, η χρήση της απαγορεύεται κατά την κύηση ή τον θηλασμό.
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα εξέτασε 17 έρευνες και βρήκε ότι η μελατονίνη δεν προκαλεί σημαντικές παρενέργειες όταν η λήψη της δεν υπερβαίνει τους τρεις μήνες. Οι μακροπρόθεσμες επιδράσεις των συμπληρωμάτων μελατονίνης παραμένουν άγνωστες.

Δες ποιες τροφές και ροφήματα μπορούν να βάλουν τέλος στην αϋπνία και ποιες τεχικές χαλάρωσης αξίζει να δοκιμάσεις…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...