Κάνε ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο

asfaleis-agores-sto-diadiktyo
Το θέμα ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο μας απασχολεί όλο και περισσότερο αφού με ένα “κλικ” μπορούμε να έχουμε στην πόρτα μας ότι θέλουμε, εύκολα, χωρίς καμία ταλαιπωρία και χάσιμο χρόνου και πολλές φορές πιο οικονομικά. Ποια είναι όμως τα μυστικά για να κάνουμε ασφαλείς αγορές από το ίντερνετ;

Πώς θα ξέρεις αν μια σελίδα για ηλεκτρονικές αγορές είναι αξιόπιστη;

  • Οι ιστοσελίδες που σου προσφέρουν ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο αναφέρουν πάντα ξεκάθαρα τα στοιχεία της εταιρίας από την οποία αγοράζεις το προϊόν ή την υπηρεσία, με το όνομά της, τηλέφωνο και διεύθυνση, στοιχεία επικοινωνίας.
  • Μπορείς να βρεις όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεσαι στη σελίδα με τους Όρους Χρήσης. Είναι επίσης εύκολο να μάθεις τις χρεώσεις και την πολιτική της εταιρίας για επιστροφές και αντικατάσταση αν το προϊόν που ήρθε στο σπίτι σου δεν πληροί τις προδιαγραφές.
  • Για να θεωρήσεις πως μπορείς να κάνεις ασφαλείς αγορές από το ίντερνετ, ο συγκεκριμένος ιστότοπος θα πρέπει να σου παρέχει ασφαλή τρόπο πληρωμής είτε μέσω πιστωτικής κάρτας είτε μέσω λογαριασμού paypal είτε με αντικαταβολή.
  • Πριν καταχωρίσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου διάβασε την ενότητα Privacy policy – Πολιτική απορρήτου, όπου θα πρέπει να διευκρινίζεται πώς θα χρησιμοποιηθούν τα προσωπικά στοιχεία που θα καταχωρίσει ο χρήστης για να γίνει η συναλλαγή.
  • Η παραγγελία σου θα επιβεβαιωθεί με email και θα έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία, π. χ. αριθμό παραγγελίας για να παρακολουθήσεις την πορεία της αποστολής.
  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου την ιστοσελίδα saferinternet.gr

Τι να κάνεις αν δεν έχεις παραλάβει κάτι που αγόρασες;

Η πρώτη σου κίνηση θα πρέπει να είναι να επικοινωνήσεις με τους διαχειριστές του ιστότοπου μέσω τους οποίου πραγματοποίησες τη συναλλαγή. Αν δεν μπορείς να τους εντοπίσεις ή αν δεν μπορείς να λάβεις κάποια απάντηση επανειλημμένα τότε μπορείς να απευθυνθείς στο τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος ή τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Αττικής
Λ. Αλεξάνδρας 173, Αθήνα
Τηλ. : 210-6476464, 210-6476000
e-mail: ccu@ath.forthnet.gr

Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Θεσσαλονίκης
Μοναστηρίου 241
Τηλ.: 2310 388370-5, 2310-388000
e-mail: info@cybercrime.gr

Γενική Γραμματεία Καταναλωτή
Τηλ. 1520

3 sos συμβουλές για ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο

  • Για να είσαι σίγουρη πως θα μπεις σε επίσημο και ασφαλή χώρο μιας εταιρίας, καλό είναι να πληκτρολογήσεις εσύ τη διεύθυνση της ιστοσελίδας και να μην μπεις από ανακατεύθυνση (redirect).
  • Για ασφαλείς αγορές στο διαδίκτυο, προτού καταχωρίσεις τα στοιχεία της πιστωτικής σου κάρτας ή άλλα προσωπικά στοιχεία βεβαιώσου πρώτα ότι βρίσκεσαι σε ασφαλή χώρο, όπως π.χ. στην επίσημη ιστοσελίδα της εταιρίας. Στο κάτω μέρος του browser θα πρέπει να υπάρχει ένα λουκετάκι και η ηλεκτρονική διεύθυνση να αρχίζει με https:// όπου το s στο τέλος σημαίνει secure (ασφαλές).
  • Απόφυγε να κάνεις ηλεκτρονικές συναλλαγές από υπολογιστές τρίτων ή δημόσια προσβάσιμους (π.χ. από  Ίντερνετ καφέ). Επίσης, αν δεν χρησιμοποιείς μόνο εσύ τον υπολογιστή σου καλό θα ήταν να απενεργοποιήσεις τη δυνατότητα του browser για απομνημόνευση κωδικών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...