Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στην εγκυμοσύνη

egkymosyni-frouta-laxanika

Μην τρως φρούτα και λαχανικά που δεν έχουν πλυθεί καλά

Για να εξαλείψεις τα βλαβερά βακτήρια, πλύνε σχολαστικά όλα τα φρούτα και τα λαχανικά και κόψε τις χαλασμένες άκρες. Απόφυγε τις ωμές φύτρες όλων των ειδών – ακόμα και από αλφάλφα, τριφύλλι, ραπανάκι και φασόλια mung – οι οποίες μπορούν να περιέχουν μολυσμένα βακτήρια, και φρόντισε να τις μαγειρέψεις καλά.

Απόφυγε μισομαγειρεμένα κρέατα, πουλερικά και αυγά

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο κίνδυνος τροφικής δηλητηρίασης είναι αυξημένος και η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι σοβαρότερη απ’ ότι  σε κανονικές συνθήκες. Πολύ σπάνια, οι επιπτώσεις της τροφικής δηλητηρίασης επηρεάζουν και το έμβρυο.

Για να προστατευτείς από ασθένειες των τροφών:

  • Μαγείρεψε καλά όλα τα κρέατα και τα πουλερικά προτού τα φας. Για να είσαι σίγουρη, χρησιμοποίησε ένα θερμόμετρο κουζίνας.
  • Ψήσε τα λουκάνικα και οποιοδήποτε άλλο επεξεργασμένο κρέας έως ότου είναι αχνιστό, ή απόφυγέ το εντελώς. Μπορούν ν’ αποτελέσουν πηγές σοβαρών τροφικών λοιμώξεων, όπως η λιστερίωση.
  • Απόφυγε κατεψυγμένα πατέ και spread κρεάτων. Αλλά μπορείς να φας άφοβα αυτά που είναι σε κονσέρβα ή παστά.
  • Μην αγοράζεις ωμά πουλερικά με γέμιση. Οι χυμοί του ωμού κρέατος που αναμειγνύονται με τη γέμιση μπορούν να προκαλέσουν ανάπτυξη βακτηρίων. Το κατεψυγμένο κοτόπουλο με γέμιση είναι ασφαλές μόνο όταν μαγειρεύεται απευθείας από την κατάψυξη.
  • Μαγείρεψε τα αυγά μέχρι να σφίξει ο κρόκος και το ασπράδι. Τα ωμά αυγά ενδέχεται να είναι μολυσμένα με βλαβερά βακτήρια σαλμονέλας. Απόφυγε, λοιπόν, όσα φαγητά φτιάχνονται με ωμά ή μισομαγειρεμένα αυγά, όπως η μαγιονέζα, το ωμό κουρκούτι, η σος ολαντέζ (hollandaise) και το ντρέσινγκ της σαλάτας του Καίσαρα.

Απόφυγε τα μη παστεριωμένα τρόφιμα

Πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών – πχ. άπαχο γάλα, μοτσαρέλα και κότατζ – αποτελούν μια υγιεινή επιλογή στη διατροφή. Προσοχή, όμως, σε οτιδήποτε περιέχει μη παστεριωμένο γάλα γιατί κρύβει τον κίνδυνο τροφικής λοίμωξης.

Μην καταναλώσεις τα παρακάτω μαλακά τυριά, αν δε φέρουν την ένδειξη ότι είναι παστεριωμένα ή παρασκευασμένα με παστεριωμένο γάλα:

  • Μπρι
  • Φέτα
  • Καμαμπέρ
  • Blue Cheese
  • Μεξικάνικα τυριά όπως: queso blanco, queso fresco, panela.

Όταν διαλέγεις αυγά, προτίμησε τα παστεριωμένα κι επιπλέον απόφυγε να πίνεις μη παστεριωμένους χυμούς.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...