Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις στην εγκυμοσύνη

egkymosyni-thalassina

Απόφυγε τα θαλασσινά με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Τα θαλασσινά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και μαζί με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που περιέχουν τα ψάρια βοηθούν στην ανάπτυξη του εμβρύου. Παρόλα αυτά, ορισμένα ψάρια και θαλασσινά περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου, γεγονός που τα καθιστά επικίνδυνα για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του μωρού.

Όσο μεγαλύτερα σε μέγεθος και ηλικία τα ψάρια, τόσο περισσότερο υδράργυρο περιέχουν. O Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) και η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ, ενθαρρύνουν τις εγκύους ν’ αποφεύγουν τα παρακάτω:

  • Ξιφία
  • Καρχαρία
  • Βασιλικό σκουμπρί

Θέλεις να ξέρεις τί είναι ασφαλές; Οι έγκυες μπορούν να τρώνε άφοβα μέχρι 340γρ. τόνο την εβδομάδα. Παρομοίως, το 2010 οι Αμερικανικές Διατροφικές Οδηγίες συνιστούσαν στις έγκυες γυναίκες να καταναλώνουν 230-340γρ. θαλασσινών την εβδομάδα. Αυτό μεταφράζεται περίπου σε δύο γεύματα με:

  • Γαρίδες
  • Καβούρι
  • Ελαφρύ τόνο κονσέρβας (περιορίζοντας τον τόνο αλμπακόρ, τον λευκό τόνο σε κομμάτια και τη μπριζόλα τόνου σε λιγότερο από 170γρ. την εβδομάδα).
  • Σολομό
  • Γατόψαρο
  • Bακαλάο

Οι περιορισμοί αυτοί, ωστόσο, δεν βρίσκουν σύμφωνους όλους τους ερευνητές. Μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωσαν μεγαλύτερες από τις συνιστώμενες ποσότητες των «επικίνδυνων» θαλασσινών/ψαριών, δεν είχαν καμία αρνητική επίπτωση.

Προσοχή  στα ωμά, μισομαγειρεμένα ή μολυσμένα θαλασσινά

Για να προστατευτείς από τα βλαβερά βακτηρίδια ή τους ιούς των θαλασσινών:

  • Απόφυγε τα ωμά ψάρια και θαλασσινά. Ειδικά τα στρείδια και τα οστρακοειδή.
  • Απόφυγε τα κατεψυγμένα καπνιστά θαλασσινά, όπως o καπνιστός σολομός. Αλλά μπορείς να τρως καπνιστά θαλασσινά ως συστατικό σε κάποιο βραστό κατσαρόλας ή άλλο φαγητό, ή αλλιώς σε κονσέρβα και παστά.
  • Διάβασε τις προειδοποιήσεις για τα εγχώρια ψάρια. Αν τρως ψάρια εγχώριων υδάτων, διάβασε τις προειδοποιήσεις, ειδικά αν στην περιοχή υπάρχει μόλυνση των υδάτινων πόρων. Αν δεν υπάρχουν οδηγίες, περιόρισε την κατανάλωση των εγχώριων ψαριών σε 170γρ. την εβδομάδα και απόφυγε να φας άλλα ψάρια την ίδια εβδομάδα.
  • Μαγείρεψε καλά όλα τα θαλασσινά. Μαγείρεψε τα περισσότερα ψάρια μέχρι να φτάσουν μια εσωτερική θερμοκρασία 63°C. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμα όταν το κρέας αρχίσει να διασπάται σε κομμάτια ή όταν χάσει την έντονη γυαλάδα του. Οι γαρίδες, ο αστακός και τα χτένια θα πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να γίνουν γαλακτερά, ενώ  όστρακα, μύδια και στρείδια είναι έτοιμα μόλις ανοίξει το κέλυφός τους. Πέταξε όσα μείνουν κλειστά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...