Πρώτο τρίμηνο: τι αλλάζει για το σώμα σου

prwto-trimino-egkimosini
Το πρώτο τρίμηνο τηςεγκυμοσύνης φέρνουν μαζί τους μια αόρατη – κι όμως εκπληκτική – μεταμόρφωση. Τα πάντα συμβαίνουν γρήγορα: οι ορμόνες ενθαρρύνουν το σώμα σου ν’ αρχίσει να τροφοδοτεί το έμβρυο πολύ πριν επιβεβαιώσεις με τεστ κι εξετάσεις ότι είσαι πράγματι έγκυος.
Η εξοικείωση, λοιπόν, με τις σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που θα βιώσεις στο πρώτο τρίμηνο, θα σε βοηθήσει να ανταπεξέλθεις με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση σε όσα πρόκειται να επακολουθήσουν.

Οι αλλαγές του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης

Ευαίσθητο και πρησμένο στήθος
Αμέσως μετά τη σύλληψη, οι ορμονικές αλλαγές φέρνουν ευαισθησία, «γαργάλημα» ή πρήξιμο στο στήθος. Επίσης ενδέχεται να το αισθάνεσαι πιο βαρύ και γεμάτο. Προτίμησε ένα σουτιέν με καλή στήριξη ή ένα αθλητικό.

Κούραση και υπνηλία
Η κόπωση είναι ένα ακόμη κοινό σύμπτωμα των πρώτων τριών μηνών της εγκυμοσύνης, δεδομένου ότι τα επίπεδα προγεστερόνης εκτοξεύονται στα ύψη προκαλώντας υπνηλία. Παράλληλα, τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η χαμηλή πίεση και η αυξημένη παραγωγή αίματος, συμβάλλουν στη μειωμένη ενεργητικότητα.
Για να καταπολεμήσεις την κόπωση, ξεκουράσου όσο περισσότερο μπορείς. Κάλυψε τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο και πρωτεΐνες, και συμπεριέλαβε στην καθημερινότητά σου τη σωματική άσκηση, πχ. ένα γρήγορο περπάτημα.

Ζαλάδα
Η εγκυμοσύνη κάνει τα αιμοφόρα αγγεία να διαστέλλονται και την πίεση του αίματος να πέφτει, γεγονός που ίσως επιφέρει ελαφριά ζαλάδα. Το στρες, η κόπωση και η πείνα μπορούν και αυτά να παίξουν έναν σημαντικό ρόλο. Για ν’ αποφύγεις τις ελαφρές, περιστασιακές ζαλάδες μην μένεις όρθια για πολλή ώρα και θυμήσου να σηκώνεσαι αργά από την καθιστή ή ξαπλωμένη θέση.
Αν η ζαλάδα είναι σοβαρή και συνοδεύεται από κοιλιακό άλγος ή κολπική αιμορραγία, ενημέρωσε αμέσως το γιατρό σου.

Ναυτία
Οι ναυτίες ξεκινούν μόλις τρεις εβδομάδες μετά τη σύλληψη και οφείλονται στα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα οιστρογόνων και προγεστερόνης που κάνουν το στομάχι ν’ αδειάζει πιο αργά. Η εγκυμοσύνη, συνοδεύεται επίσης από μια ενισχυμένη όσφρηση και γι’ αυτό ορισμένες μυρωδιές επιδεινώνουν τη ναυτία, πχ. μαγειρεμένο φαγητό, αρώματα ή τσιγάρο.
Για να καταπολεμήσεις τη ναυτία, κάνε μικρά, τακτικά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προτίμησε τροφές χωρίς πολλά λίπη, που χωνεύονται εύκολα. Μην ξεχνάς, επίσης, να πίνεις πολλά υγρά και ν’ αποφεύγεις τα φαγητά και τις οσμές που επιδεινώνουν τη δυσφορία.
Συμβουλέψου το γιατρό σου σε περίπτωση που: η ναυτία είναι έντονη, τα ούρα σου είναι πολύ λίγα ή σκουρόχρωμα,  δεν μπορείς ν’ απορροφήσεις υγρά, αισθάνεσαι ζαλάδα ή λιποθυμία όταν είσαι όρθια, έχεις ταχυπαλμία, ή εμφανίζεται αίμα στον εμετό σου.

Συχνοουρία
Ένα άλλο κοινό φαινόμενο είναι η συχνότερη ούρηση από το φυσιολογικό, ιδιαίτερα τη νύχτα. Εξαιτίας της πίεσης που ασκεί στην ουροδόχο κύστη η μήτρα καθώς μεγαλώνει, μπορείς να εμφανίσεις διαρροή ούρων όταν φταρνίζεσαι, βήχεις ή γελάς. Για ν’ αποφύγεις λοιμώξεις του ουροποιητικού, πήγαινε στην τουαλέτα κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη. Αν χάνεις τον ύπνο σου εξαιτίας των μεταμεσονύκτιων επισκέψεων στο μπάνιο, περιόρισε την κατανάλωση υγρών τις βραδινές ώρες – απέφυγε ιδιαίτερα τα υγρά που περιέχουν καφεΐνη τα οποία αυξάνουν το αίσθημα της ούρησης.

Αποστροφή στις τροφές ή λιγούρες
Όταν είσαι έγκυος, ενδέχεται να μορφάζεις στη θέα ορισμένων τροφών –όπως ο καφές και τα τηγανητά – ή να έχεις λιγούρες. Όπως τα περισσότερα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, οι διατροφικές προτιμήσεις οφείλονται στις ορμονικές αλλαγές που ειδικά στο πρώτο τρίμηνο είναι ιδιαίτερα έντονες.

Καούρα και δυσκοιλιότητα
Στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, οι κινήσεις που ωθούν την τροφή από τον οισοφάγο στο στομάχι είναι πιο αργές και το στομάχι απαιτεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για ν’ αδειάσει. Αυτή η καθυστέρηση, δίνει στα θρεπτικά συστατικά περισσότερο χρόνο ώστε ν’ απορροφηθούν από το κυκλοφορικό σύστημα και να τροφοδοτήσουν το μωρό σου. Δυστυχώς, όμως, μπορεί να προκαλέσει καούρα στο στομάχι και δυσκοιλιότητα.
Για ν’ αντιμετωπίσεις την καούρα, κάνε μικρά και συχνά γεύματα αποφεύγοντας τα τηγανητά, τα ανθρακούχα ποτά, τα όξινα φρούτα και τους χυμούς, και τα πικάντικα φαγητά. Για την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, βεβαιώσου ότι η διατροφή σου είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ότι πίνεις άφθονα υγρά. Κάτι άλλο που μπορεί να βοηθήσει είναι η συστηματική σωματική άσκηση.

Δες πόσο και πώς επηρεάζεται η ψυχολογία σου στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τι αλλάζει στη σχέση σου με το σύντροφό σου

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...