Σωστό ψήσιμο: μάθε τους κανόνες του

sosto-psisimo
Το σωστό ψήσιμο είναι το 50% ενός επιτυχημένου και νόστιμου φαγητού. Ωστόσο, για να καταφέρεις να το πετύχεις πρέπει πρώτον να γνωρίζεις καλά πως λειτουργεί ο φούρνος σου και δεύτερον κάποιες λεπτομέρειες επιτυχίας που όντως μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Πως να χρησιμοποιείς το φούρνο σου για να έχεις το σωστό ψήσιμο

Πάνω κάτω αντίσταση
Είναι η ιδανική επιλογή για να ψήσεις παραδοσιακά φαγητά και γλυκά.
Κάτω αντίσταση
Η κάτω αντίσταση επιλέγεται για την τελευταία φάση του ψησίματος, όταν χρειάζεται περισσότερο ροδισμα η κάτω πλευρά του φαγητού (π.χ. πίτες).
Πάνω αντίσταση
Αντίστοιχα, η πάνω αντίσταση προσφέρεται για το γκρατινάρισμα ή το επιπλέον ρόδισμα των φαγητών στην επιφάνεια τους.
Γκριλ
Λειτουργία με υπέρυθρη ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται κυρίως για ψήσιμο κρέατος, όπως μπριζόλες και κεμπάπ, αλλά και για ψητά λαχανικά, ψάρια και για ρόδισμα.
Γκριλ με θερμό αέρα
Λειτουργία για το ψήσιμο πιο μεγάλων και χοντρών κομματιών κρέατος, όπως κοτόπουλο, ρολό, μπριζόλες.
Θερμός αέρας
Τα φαγητά ψήνονται σε ένα στρώμα ζεστού αέρα. Ο αέρας εισέρχεται και κατανέμεται ομοιόμορφα από μια τουρμπίνα στον θάλαμο και ζεσταίνεται μέσω ενός δακτυλίου στο πίσω τοίχωμα του θαλάμου. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για παστίτσιο, μουσακά και γίγαντες πλακί.
Το καλύτερο για το ψήσιμο στον αέρα; Έχεις την δυνατότητα να ψήσεις ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα εξασφαλίζοντας ομοιόμορφα αποτελέσματα.
Εντατικό ψήσιμο
Συνδυασμός θερμού αέρα plus & κάτω αντίστασης για εξοικονόμηση χρόνου. Συνίσταται για φαγητά με υγρή βάση, όπως τάρτες, πίτσες και κις λορέν.

3 απαραίτητες συμβουλές για το σωστό ψήσιμο

1.   Μην ανοίγεις το φούρνο. Θα παρατηρήσεις ότι όταν χρησιμοποιείς τον φούρνο και ανοίγεις την πόρτα, βγαίνει ένα σύννεφο ατμού. Ο ατμός που διαφεύγει δεν είναι η υγρασία του φούρνου, αλλά υγρασία που δημιουργείται από το μαγείρεμα των τροφίμων. Όταν η υγρασία αυτή διαφεύγει κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος, το φαγητό σου δεν είναι ζουμερό. 
2.  Μη ξεχνάς την προθέρμανση του φούρνου. Σωστό ψήσιμο χωρίς προέρμανση δε γίνεται.Η τοποθέτηση των τροφίμων κάτω από το γκριλ πριν αυτό ζεσταθεί τείνει να έχει ένα πιο αρνητικό αποτέλεσμα, όπως και η τοποθέτηση ενός μίγματος κέικ σε έναν κρύο φούρνο. Περίμενε έως ότου η λυχνία της θερμοκρασίας του φούρνου σε ενημερώσει ότι ο φούρνος είναι έτοιμος.
3. Βάλε το φαγητό ή το γλυκό στο σωστό ράφι. Όταν ο φούρνος λειτουργεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες γίνεται καυτό το σύνολο της κοιλότητας του φούρνου. Αλλάζοντας την λειτουργία του φούρνου θα έχει μικρότερη αποτελεσματικότητα, εκτός και εάν χρησιμοποιηθεί με το σωστό ράφι. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείς την επάνω αντίσταση για να ροδίσεις το φαγητό, τοποθέτησε το ταψί σε ένα από τα δύο πάνω ράφια. Αν χρησιμοποιείς την κάτω αντίσταση, βάλε το ταψί σε ένα από τα δύο κάτω ράφια. Εάν χρησιμοποιείς την πίσω κυκλική αντίσταση, τον ανεμιστήρα ή όλα μαζί, συστήνεται η χρήση των ραφιών 2 και 3. Αν ξαναψήνεις κάτι και φοβάσι μη σου “αρπάξει” από πάνω, μετακινήσε το ταξί σε ένα χαμηλότερο ράφι έως ότου ρυθμιστεί η θερμοκρασία του φούρνου και έπειτα μετακινήσετε το και πάλι στη θέση του ή αλλάξε τη λειτουργία του φούρνου. Με το συνδυασμό σωστής τοποθέτησης, λειτουργίας, θερμοκρασίας και διάρκειας θα πετύχεις σίγουρα το σωστό ψήσιμο.

Αν κάποια στιγμή θες να ψήσεις στα κάρβουνα και όχι στο φούρνο αυτά τα μυστικά θα σε βοηθήσουν 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...