Πώς να μαγειρέψεις κινόα, πλιγούρι, κεχρί, φαγόπυρο…



να μαγειρέψεις κινόα

Για να μαγειρέψεις κινόα, πλιγούρι, κεχρί, φαγόπυρο, αλλά και σιτάρι και κριθάρι χρειάζεσαι τα σιτηρά αυτά και νερό! Αν σκεφτείς πόσο σημαντικά είναι τα οφέλη τους για την υγεία σου, τότε έχεις κάθε λόγο να προσθέτεις αυτά τα δημοφιλή σιτηρά στις σαλάτες,  στα φαγητά σου, ακόμα και στις γκουρμέ εξωτικές συνταγές σου. Έτοιμη για τις βασικές συνταγές;

Πώς να μαγειρέψεις κινόα

Αυτός ο μικρός σπόρος με μπεζ χρώμα και σχήμα μικρής πέρλας μετά το βράσιμο μοιάζει με σπειροειδή μικρό δαχτύλιο. Το κινόα είναι πολύ πλούσιο σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο και φώσφορο.

Για να μαγειρέψεις κινόα χρειάζεται πρώτα να το ξεπλύνεις ελαφρά (όπως το ρύζι). Για να βράσεις ένα φλιτζάνι κινόα χρειάζεσαι 2 φλιτζάνια νερό και από αυτό θα σου προκύψουν 3 ½ φλιτζάνια έτοιμο κινόα. Βάλε το νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξε το κινόα. Σκέπασέ το, χαμήλωσε τη φωτιά στο μισό και θα είναι έτοιμο σε 15 λεπτά.

Πώς να μαγειρέψεις πλιγούρι

Το πλιγούρι είναι το αλεσμένο σιτάρι. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες. Μπορείς να το προσθέσεις και ωμό στις σαλάτες.

Για να βράσεις το πλιγούρι η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι πλιγούρι σε 1 ½ φλιτζάνι νερό και θα έχεις 3 φλιτζάνια έτοιμο πλιγούρι. Βάλε το νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση πρόσθεσε το πλιγούρι. Άφησέ το να σιγοβράζει για 20 λεπτά περίπου σκεπασμένο. Αν θες να μαγειρέψεις το πλιγούρι μαζί με κάτι άλλο (π.χ. κρέας), πρόσθεσέ το 20 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, προσθέτοντας μαζί και λίγο περισσότερο νερό για να μη σου κολλήσει (το πλιγούρι απορροφά γρήγορα τα υγρά).

Πώς να μαγειρέψεις φαγόπυρο

Το φαγόπυρο (ή αλλιώς μαυροσίταρο) έχει γεύση που θυμίζει καρύδι. Έχει χαμηλο γλυκαιμικό δείκτη, πολλές βιταμίνες και μέταλλα, ενώ στα σημαντικά πλεονεκτήματα του είναι ότι μειώνει τη χοληστερόλη.

Για να το μαγειρέψεις κάνε πρώτα το εξής: ρίξε στο τηγάνι ένα χτυπημένο αυγό, ολόκληρο ή μόνο το ασπράδι, και μετά πρόσθεσε το φαγόπυρο. Ανακατεύοντας άστο για 1-2 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Στη συνέχεια πρόσθεσε το νερό και άφησέ το να βράσει για 10 λεπτά. Η αναλογία είναι 1 φλιτζάνι φαγόπυρο με 2 φλιτζάνια νερό.

Επόμενες Σελίδες: 1 2

Δείτε επίσης:



Συνεχίζοντας να χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα, συμφωνείτε με τη χρήση των cookies. Περισσότερες πληροφορίες.

Οι ρυθμίσεις των cookies σε αυτή την ιστοσελίδα έχουν οριστεί σε "αποδοχή cookies" για να σας δώσουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε αυτή την ιστοσελίδα χωρίς να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies σας ή κάνετε κλικ στο κουμπί "Κλείσιμο" παρακάτω τότε συναινείτε σε αυτό.

Κλείσιμο