Η μεσογειακή διατροφή συστατικό υγείας!   

μεσογειακή διατροφή Η μεσογειακή διατροφή είναι τα τελευταία 20 χρόνια πάντα στην πρώτη 3άδα των καλύτερων διατροφών παγκοσμίως. Καθόλου τυχαία. Πλήθος ερευνών έχουν δείξει ότι η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής συνεπάγεται καλύτερη υγεία, διατήρηση φυσιολογικού βάρους και μακροζωία. Στην Ελλάδα η μεσογειακή διατροφή εξακολουθεί (ευτυχώς) να αποτελεί κύρια επιλογή, κυρίως γιατί έχουμε σε αφθονία τις τροφές στις οποίες βασίζεται αυτό το μοντέλο διατροφής. Πιο συγκεκριμένα, η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει:

  Μεγάλη κατανάλωση σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, ξηρούς καρπούς και όσπρια σε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες μορφές.
•   Ελαιόλαδο, που είναι η βασικότερη πηγή λίπους.
•   Γαλακτοκομικά τα οποία καταναλώνονται καθημερινά σε μέτριες ποσότητες.
•   Ψάρι με σύσταση για συχνή κατανάλωση.
•   Κόκκινο κρέας για να καταναλώνεται σε μικρές ποσότητες και να χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό και όχι ως κύριο συστατικό των γευμάτων.

3 βασικά οφέλη της μεσογειακής διατροφής στην υγεία 

1.  Αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά, αλλά χαμηλή σε κορεσμένα και trans λιπαρά ζωικής προέλευσης ήταν και είναι το μυστικό της μακροζωίας. Έτσι, το κόκκινο κρέας θα πρέπει να… βρίσκει τον δρόμο για το τραπέζι περίπου 1 φορά την εβδομάδα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται τα τηγανιτά και τα τυποποιημένα τρόφιμα. Σε σχετική μελέτη ιταλών ειδικών, συμμετείχαν είκοσι υπερήλικα άτομα ηλικίας μέχρι 107 ετών που ακολουθούσαν μια δίαιτα με τροφές χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, οι οποίες δηλαδή δεν αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, η  μεσογειακή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να προλάβουμε τις παθήσεις και να ζήσουμε περισσότερο.

2. Δυναμώνει την καρδιά

Τα ευρήματα των ερευνών δείχνουν ότι η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να έχουμε υγιή καρδιά χωρίς προβλήματα. Αυτό που χρειάζεται, όμως, είναι να περιορίσουμε παράλληλα το αλάτι και τα τρόφιμα  στα οποία κρύβεται, όπως: σάλτσες, παστά, καπνιστά, τουρσιά, τυριά, κ.ά. Είναι σημαντικό, επίσης, να προσλαμβάνουμε λινελαϊκό και α-λινολενικό οξύ και Ω-3 λιπαρά οξέα μέσω της κατανάλωσης ψαριού δύο φορές την εβδομάδα, και να χρησιμοποιούμε το ελαιόλαδο ως κύριο προστιθέμενο λίπος. Ακόμη, πρέπει να καταναλώνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...