4 μαρινάδες για κρεατικά!

μαρινάδες για κρεατικά

Αναζητώντας μαρινάδες για κρεατικά θα βρεις δεκάδες συνταγές και αυτό αποδεικνύει πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους στο γευστικό αποτέλεσμα.

Δύο είναι οι λόγοι που μαρινάρουμε τα κρεατικά: α) για να γίνουν πιο τρυφερά και μαλακά και β) για να τα αρωματίσουμε και να τους δώσουμε ιδιαίτερη γεύση.

Τα βασικά είδη των συστατικών που χρησιμοποιούμε στις μαρινάδες για κρεατικά είναι τρία: α) υγρά, (κρασί, ξύδι, λάδι, κ.ά.), β) αρωματικά βότανα (ρίγανη, θυμάρι, δάφνη, δεντρολίβανο, κ.ά.), γ) μπαχαρικά (διάφορα πιπέρια, κύμινο, πάπρικα, κ.ά).  Πάρα πολύ συχνά επίσης χρησιμοποιούμε χυμούς ή κομμάτια εσπεριδοειδών (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι), γιαούρτι, αλλά και μέλι. Αν και υπάρχουν έτοιμες μαρινάδες στο εμπόριο είναι καλύτερα να φτιάχνεις τις δικές σου και να γλυτώνεις τα συντηρητικά, καθώς και την περιττή ζάχαρη και το αλάτι.

Το μυστικό επιτυχίας για το μαρινάρισμα ενός κρεατικού δε βρίσκεται μόνο στο υλικά που θα χρησιμοποιήσεις για να φτιάξεις τη μαρινάδα, αλλά και στο χρόνο που θα αφήσεις το κρέας μέσα σε αυτή. Τα κόκκινα κρέατα χρειάζονται μεγαλύτερης διάρκειας μαρινάρισμα από τα λευκά, ενώ αν πρόκειται για κυνήγι (π.χ. αγριογούρουνο), τότε είναι καλύτερα να μαρινάρεται το κρέας όλο το βράδυ. Όσο πιο πολύ μένει τόσο πιο μαλακό γίνεται το κρέας και ψήνεται πιο γρήγορα παραμένοντας μετά το ψήσιμο τρυφερό και ζουμερό.

tip

Αν θες πιο εξωτική γεύση δοκίμασε να μαρινάρεις το κρέας σε πιο «βαριά» ποτά όπως το μπράντυ, το ρούμι ή το μπέρμπον και συμπληρώστε στη μαρινάδα υλικά όπως ο χυμός ή οι φέτες λάιμ, κομμάτια τζίντζερ και εστραγκόν.

Μαρινάδα για αρνί

  • ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τζίντζερ τριμμένο
  • 3-4 κλαράκια μαϊντανό
  • 1 κλαράκι δεντρολίβανο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σκόρδο σε σκόνη
  • 2 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε σκόνη
  • 5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο.

Χρόνος μαριναρίσματος: 90’

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...