Λιπαρά, τα παρεξηγημένα! Μάθε την αλήθεια

lipara-gynaika-pizza
Τα λιπαρά για κάποιους είναι εχθρός. «Βλάπτουν την υγεία και τη γραμμή μας», λένε οι επικριτές τους. Αυτό όμως είναι μόνο ένα μέρος της αλήθειας. Το υπόλοιπο είναι αυτό που επισημαίνει την αναγκαιότητα των λιπαρών για την καλή υγεία μας. Ευτυχώς, οι ειδικοί της διατροφής χώρισαν τα λιπαρά σε «καλά» και «κακά» και μας διευκρινίζουν ποια και πόσο τα χρειαζόμαστε. Δες τι ισχύει…

Τα λιπαρά δε σε παχαίνουν

Ίσως να νομίζεις πως όποιο λίπος και να καταναλώσεις θα πάει κατευθείαν στους γοφούς, όμως αυτό δεν είναι απόλυτα αληθές. «Οποιοδήποτε θρεπτικό στοιχείο, είτε είναι λιπαρά, είτε υδατάνθρακες, είτε πρωτεΐνες, θα μετατραπούν σε σωματικό λίπος αν φας πολύ από αυτό», εξηγεί η Ρόζα Μο, καθηγήτρια διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάφορντ και προσθέτει: «Ο μόνος τρόπος για να αποφύγεις τα επιπλέον κιλά είναι να διατηρείς υπό έλεγχο τις θερμίδες. Το θέμα είναι να καις τον ίδιο αριθμό θερμίδων με αυτόν που κατανάλωσες». Αν και τα λιπαρά έχουν σχεδόν τις διπλάσιες θερμίδες ανά γραμμάριο έναντι των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων (9 έναντι 4), μια λογική ποσότητα λιπαρών στη διατροφή σου δε θα καταστρέψει τις προσπάθειες απώλειες βάρους. Μάλιστα, αν αυξήσεις την κατανάλωση λιπαρών, μπορεί ακόμη και να αδυνατίσεις: ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν μια διατροφή με λογική κατανάλωση λιπαρών έχασαν διπλάσιο βάρος σε διάστημα 2 μηνών από όσους ακολουθούσαν ένα πρόγραμμα χαμηλό σε λιπαρά. «Το στομάχι χρειάζεται περισσότερη ώρα για να αφομοιώσει τα λιπαρά, οπότε μένεις χορτάτη για περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο πιθανό να πεινάσεις πολύ πιο μετά» επισημαίνει η Ρόζα Μο.

Το σώμα σου χρειάζεται τα λιπαρά

Μια δίαιτα με στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα και σαλάτες χωρίς ντρέσινγκ δεν είναι μόνο άνοστη, αλλά και πολύ επικίνδυνη. «Κυριολεκτικά, δεν μπορείς να επιβιώσεις χωρίς λιπαρά» λέει η Τζόαν Σαλτζ Μπλέικ, RD, καθηγήτρια Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. Εκτός από το ότι αποτελούν πηγή ενέργειας, παρέχουν προστασία στα οστά και τα όργανα και χαρίζουν υγεία στα μαλλιά και το δέρμα σου. Επιπλέον, τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει ορισμένες βιταμίνες, όπως οι A, D, E και Κ. Αυτά τα θρεπτικά στοιχεία κάνουν τα πάντα, από το να ενισχύουν τα οστά σου μέχρι να σε προστατεύουν από τις παθήσεις της καρδιάς. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Οχάιο, όσοι έτρωγαν σάλτσα ντομάτας με αβοκάντο (πλούσιο σε καλά λιπαρά) απορρόφησαν την τετραπλάσια ποσότητα λυκοπενίου και σχεδόν την τριπλάσια ποσότητα βιταμίνης Α από τις ντομάτες απ’ ό,τι όσοι  έτρωγαν άπαχη σάλτσα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...