Οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο!

krasi-kanei-kalo-ston-egkefalo

Οίνος ευφραίνει μόνο καρδίαν ή και νου;

Η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σκοτώνει τα εγκεφαλικά σου κύτταρα, ένα ποτηράκι κρασί τη μέρα, όμως, για εμάς τις γυναίκες -και δύο για τους άντρες- μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες. Το κόκκινο κρασί διατηρεί τη θέση του “αγαπημένου παιδιού” των ερευνητών, αφού περιέχει φλαβονοειδή τα οποία είναι και αυτά (έκπληξη!) αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν την ιδιότητα να συμβάλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο και μειώνουν την πιθανότητα να εμφανίσεις νόσο του Αλτσχάιμερ.

Τι κοινό έχουν οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο; Μα, τις βιταμίνες Β!

Και η οι πιο αγαπημένες του βιταμίνες από το σύμπλεγμα των Β είναι η Β6, Β12 και φυλλικό οξύ. Οι μορφές αυτές της βιταμίνης Β αποτελούν βασικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου καθώς μειώνουν τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα. Τα αυξημένα επίπεδα αυτής της ουσίας σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού, νοητική φθορά και νόσο του Αλτσχάιμερ. Μελέτη σε ομάδα ηλικιωμένων ασθενών με ήπια νοητική στέρηση αποκάλυψε πως μετά από δύο χρόνια λήψης υψηλών δόσεων των παραπάνω βιταμινών υπήρξε σημαντικά λιγότερη εγκεφαλική συρρίκνωση συγκριτικά με τους συμμετέχοντες στην έρευνα που ακολούθησαν θεραπεία με placebo. Καλές πηγές των βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, το κρέας, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα όσπρια, τα εσπεριδοειδή και άλλα. 

Κι αυτές είναι οι χειρότερες τροφές για τον εγκέφαλο…

Τα κορεσμένα λιπαρά είναι εξαιρετικά ανθυγιεινά και για τον εγκέφαλο. Μια διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά (κόκκινο κρέας, βούτυρο, λιπαρά τυριά, κρέμα γάλακτος και παγωτό) αυξάνει τον κίνδυνο της άνοιας, μειώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...