Παπάγια, ανανάς, μάνγκο… Εξωτική θρεπτική αξία!

mangko-ananas-papagia
Τα εξωτικά φρούτα και λαχανικά δεν μπορούν να παραγκωνίσουν τα προϊόντα της δικής μας χώρας, όμως σε κάθε περίπτωση τους αξίζει μία θέση στην κουζίνα μας. Δες τη θρεπτική αξία της παπάγιας, του μάνγκο, του ανανά και των μανιταριών σιιτάκε και μετά σίγουρα θα θες να κάνεις μία βόλτα για ψώνια στη φρουταγορά της γειτονιάς σου!

Παπάγια

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες -βιταμίνη C,Ε και το β-καροτένιο. Η παπάγια χρησιμοποιείται στην θεραπεία των διαταραχών της πέψης αφού αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεολυτικών ενζύμων, σημαντικών στην διαδικασία της πέψης των τροφών. Το κύριο συστατικό της, η παπαΐνη, είναι ένα ένζυμο που μεταβολίζει τις πρωτεΐνες και επιταχύνει την απορρόφησή τους. Επιίσης, η παπάγια έχει συνδεθεί με την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας καθώς διαθέτει αποσυμφορητικές ιδιότητες.

Μάνγκο

Πρόκειται για φρούτο ιδιαίτερα θρεπτικό και δροσιστικό, πλούσιο σε φυτικές ίνες, ασβέστιο, σίδηρο και κάλιο. Ο χυμός από μάνγκο περιέχει πολύτιμα συστατικά για τις παθήσεις των ματιών και του δέρματος, όπως επίσης και κατά του καρκίνου. Επειδή η περιεκτικότητα του σε βιταμίνες A, B και C και β-καροτίνη είναι μεγάλη, αποτελεί καλή πηγή αντιοξειδωτικών στοιχείων που βοηθούν στην καταπολέμηση της γήρανσης και τη διατήρηση της όμορφης επιδερμίδας. Ο ιδανικότερος και πιο υγιεινός συνδυασμός είναι να απολαύσουμε το μάνγκο μαζί με τριμμένο καρότο, που περιέχει παρόμοια συστατικά. Στο μάνγκο εντοπίζεται ακόμη ένα ένζυμο με καταπραϋντικές και χωνευτικές ιδιότητες για το στομάχι, ίδιο περίπου με της παπάγιας.

Ανανάς

Προτίμησέ τον αν θέλεις να συνδυάσεις την εξωτική γεύση με την τόνωση του οργανισμού, ιδίως αν αντιμετωπίζεις προβλήματα χώνεψης (ο ανανάς περιέχει ένα ειδικό ένζυμο, που βοηθά στην αφομοίωση των πρωτεϊνών). Επίσης, έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε σάκχαρα, γι’ αυτό χαρίζει επιπλέον ενέργεια σε όσους αθλούνται και γενικά κουράζονται, και μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C.

Μανιτάρια σιιτάκε

Απαραίτητο συστατικό της γιαπωνέζικης κουζίνας, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β (νιασίνη, ριβοφλαβίνη και παντοθενικό οξυ), βιταμίνη D, μέταλλα (κυρίως σελήνιο, χαλκό και κάλιο) και αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η εργοθειονίνη. Είναι πολύ καλές πηγές σιδήρου, πρωτεΐνης, φυτικών ινών και βιταμίνης C. Επίσης έχουν στη σύστασή τους έναν πολυσακχαρίτη, τη λεντινάνη, που έχει αντικαρκινική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, και την εριταδενίνη, η οποία μειώνει τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...