Οι δίαιτες αποτοξίνωσης και οι πιθανοί κίνδυνοι

diaites-apotoksinosis-kindynoi
Οι δίαιτες αποτοξίνωσης αποτελούν συχνότατη επιλογή για πάρα πολλές γυναίκες, ιδιαίτερα την περίοδο μετά τις γιορτές, οπότε η κατανάλωση φαγητού, γλυκών και ποτών έχει φορτώσει το σώμα με επιπλέον κιλά και τοξίνες. Ωστόσο, μία αυστηρή δίαιτα αποτοξίνωσης κάνει αυτό που ισχυρίζεται ή μπορεί να είναι επικίνδυνη για τον οργανισμό σου;

«Σαφώς στην εποχή που ζούμε έχουμε προσθέσει πολλά χημικά στο περιβάλλον μας, χημικά στα οποία το είδος μας δεν είχε εκτεθεί για 40.000 χρόνια», επισημαίνει ο Dr Antony Komaroff, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και διευθυντής σύνταξης του Harvard Health Publications. «Έτσι δεν είναι παράλογο να σκεφτόμαστε πως κάποια από αυτά τα χημικά μπορεί να είναι βλαβερά για το σώμα μας, οπότε οτιδήποτε τα απομακρύνει μπορεί να είναι ωφέλιμο. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία πως οι δίαιτες αποτοξίνωσης πραγματικά αποβάλουν τις τοξίνες από το σώμα μας, ότι προλαμβάνουν χρόνιες ασθένειες ή βελτιώνουν συνολικά την υγεία μας. Επιπλέον, οι δίαιτες αποτοξίνωσης μπορεί να είναι ακριβές και να σου προκαλέσουν δυσάρεστες παρενέργειες όπως μειωμένη ενεργητικότητα, ζαλάδα, πονοκεφάλους και ναυτία».

Γιατί οι δίαιτες αποτοξίνωσης δεν είναι πανάκεια

Η στέρηση τροφής που συνεπάγεται μια δίαιτα αποτοξίνωσης αυξάνει την παραγωγή τοξινών με αποτέλεσμα ο οργανισμός να οξειδώνεται τελικά περισσότερο, αφού τα προϊόντα του μεταβολισμού εξακολουθούν να παράγονται, μερικές φορές μάλιστα σε μεγαλύτερες ποσότητες, ανάμεσά τους τα οξονικά και κετονικά σώματα τα οποία παράγονται σε συνθήκες «νηστείας». Έτσι, τα τοξικά αυτά σώματα κυκλοφορούν στο αίμα σου αναγκάζοντας το συκώτι, την καρδιά και τους νεφρούς να υπερλειτουργούν για να απαλλαγούν από αυτά.

Μπορεί όσοι υπερασπίζονται τις δίαιτες αποτοξίνωσης να ισχυρίζονται επίσης πως βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία και μπορούν να σε ανακουφίσουν από πρηξίματα και φουσκώματα. Ωστόσο, με τις επαναλαμβανόμενες ή μακροχρόνιες δίαιτες αποτοξίνωσης το πεπτικό σου σύστημα δεν αποκλείεται να επηρεαστεί αρνητικά, αφού ο οργανισμός δεν παίρνει όλα τα ένζυμα που είναι απαραίτητα για την πέψη των τροφών (αφού από μια δίαιτα αποτοξίνωσης απουσιάζουν οι πρωτεΐνες, τα λίπη και οι υδατάνθρακες) με συνέπεια αρκετές φορές να παρατηρούνται πεπτικά προβλήματα μετά το τέλος ή και κατά τη διάρκεια της διατροφής της «αποτοξίνωσης» όπως καούρες, ευαισθησία στο στομάχι, δυσκοιλιότητα και πρήξιμο.

Πριν ακολουθήσεις μια από τις δίαιτες αποτοξίνωσης…

…σκέψου ότι το σώμα σου διαθέτει τους κατάλληλους μηχανισμούς αποτοξίνωσης με τα όργανα (έντερο, νεφροί, συκώτι κ.ά.) που λειτουργούν σαν χημικά εργαστήρια και συνεχώς φιλτράρουν και αποβάλλουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Η διαδικασία αποβολής αυτών μέσω της ούρησης, των κοπράνων και του ιδρώτα αποτελεί μέρος της φυσικής αποτοξίνωσης.

Παρόλα αυτά, αν δεν έχεις προβλήματα υγείας, μία δίαιτα αποτοξίνωσης μια φορά στο τόσο, δεν θα σου κάνει κακό. Απόφυγέ την όμως εντελώς αν είσαι έφηβη, αν είσαι έγκυος ή θηλάζεις, αν είσαι ηλικιωμένη ή πάσχεις από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.

 

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...