Ξεκίνησες δίαιτα; Πρόσεχε τις παγίδες στο σπίτι σου!

diaita-pagidesΑν μόλις ξεκίνησες δίαιτα θα πρέπει να ξέρεις ότι περνάει τις πιο δύσκολες ώρες της στο …σπίτι. Εκεί όπου τα ντουλάπια και το ψυγείο μπορεί να κρύβουν μεγάλους πειρασμούς. Και όχι μόνο αυτά. “Το περιβάλλον μας θεωρείται εν μέρει υπεύθυνο για την υπερβολική κατανάλωση φαγητού. Το παραμικρό, από το μέγεθος του πιάτου στο οποίο τρως το βραδινό σου έως τη συσκευασία του παγωτού, παίζει ρόλο στην ποσότητα που καταναλώνεις κάθε μέρα”,σημειώνει ο Άντριου Μ. Γκέιερ, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια. Αν λοιπόν, μόλις ξεκίνησες δίαιτα καιρός να κάνεις σήμερα κιόλας αυτές τις μικρές αλλαγές στο σπίτι σου!

– Όχι πια μεγάλα σερβίτσια.
Στη διάρκεια μιας πρόσφατης μελέτης ο Άντριου Μ. Γκέιερ τοποθέτησε στην αίθουσα υποδοχής ενός μεγάλου κτιρίου ένα μεγάλο μπολ με σοκολατένια καραμελάκια και από πάνω την εξής επιγραφή επιγραφή: «Χρησιμοποιήστε το κουτάλι για να σερβιριστείτε». Τα καραμελάκια έβγαιναν κάθε μέρα για ένα διάστημα 10 ημερών, κάποιες φορές με ένα κουτάλι που χωρούσε περίπου το 1/4 του φλιτζανιού, ενώ άλλες φορές με κουτάλι της σούπας. Όπως είναι φυσικό, οι άνθρωποι έπαιρναν περισσότερα τις ημέρες που υπήρχε το κουτάλι της σούπας. «Το μέγεθος του σκεύους προσδιορίζει το μέγεθος της μερίδας που τρώμε» τονίζει ο ειδικός. Από τη στιγμή που το φαγητό είναι στο πιάτο, το πιθανότερο είναι πως θα φας το περισσότερο, αν όχι όλο. Εάν λοιπόν μόλις ξεκίνησες δίαιτα, χρησιμοποίησε τα μικρά σερβίτσια για να έχουν οι μερίδες σου πιο λογικό μέγεθος και να τρως λιγότερο.

– Προσοχή στις πολύ μικρές μερίδες.
Οι μίνι σοκολάτες ή τα μικρά κουτάκια αναψυκτικού μπορεί να φαίνονται καλές λύσεις για τη δίαιτά σου, αλλά ο Γκέιερ έχει διαπιστώσει ότι, αν η μερίδα ή η συσκευασία είναι πολύ μικρή, καταλήγεις τελικά να τρως πολύ περισσότερο από μία μερίδα ή συσκευασία κανονικού μεγέθους. Ο ίδιος το αποκαλεί «προκατάληψη της μονάδας». Στη διάρκεια μιας μελέτης, οι συμμετέχοντες πήραν δύο ποτήρια των 250 γραμμαρίων με αναψυκτικό, στην ουρά μιας καφετέριας. «Βασικά καταναλώνουμε αυτό που θεωρούμε ότι είναι το σωστό μέγεθος της μερίδας. Σε αυτή την περίπτωση, οι συμμετέχοντες θεώρησαν λίγη την ποσότητα αναψυκτικού στα μικρά ποτήρια, γι’ αυτό και πήραν δύο» λέει ο ειδικός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...