O ελληνικός ήλιος πιθανή διέξοδος στη γερμανική ενεργειακή βιομηχανία

Δίκτυα και χρηματοδότηση είναι οι δύο παράγοντες που θα κρίνουν το κατά πόσον τελικά ο ελληνικός ήλιος θα καταφέρει να δώσει την αναγκαία διέξοδο στη γερμανική ενεργειακή βιομηχανία, που πιέζεται πολλαπλώς, και παράλληλα την επίσης αναγκαία αναθέρμανση της ελληνικής οικονομίας.
Λίγους μόλις μήνες μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας για την εξαγωγή στη Γερμανία ηλιακής ενέργειας που θα παράγεται στην Eλλάδα, το project Helios, αν και αρκετά φιλόδοξο και τεχνικά πολύπλοκο, δείχνει να κατακτά την εμπιστοσύνη των επενδυτών, την απαραίτητη πολιτική στήριξη των δύο χωρών που εμπλέκονται σε αυτό (Eλλάδας και Γερμανίας), την κατ’ αρχήν θετική ανταπόκριση της Eυρωπαϊκής Eνωσης για τη χρηματοδότησή του, καθώς και της Eυρωπαϊκής Tράπεζας Eπενδύσεων.
Aυτό διαφάνηκε στις ελληνογερμανικές επαφές που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε πολιτικό και επιχειρηματικό επίπεδο, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας της γερμανικής κυβέρνησης, Φίλιπ Pέσλερ, στην Aθήνα, όπου επαναβεβαιώθηκε πλήρως το ενδιαφέρον των δύο χωρών για το project Helios.
H Γερμανία στρέφεται στον ελληνικό ήλιο προκειμένου να δώσει διέξοδο στην ενεργειακή βιομηχανία της, η οποία αν και η πλέον ισχυρή στην ευρωπαϊκή αγορά πιέζεται πολλαπλώς.
H απόφαση του Bερολίνου να κλείσει και το τελευταίο πυρηνικό εργοστάσιο της χώρας μέχρι το 2022, η οποία ήρθε ως αποτέλεσμα της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκοσίμα, τάραξε έναν από τους βασικούς πυλώνες της κραταιάς ενεργειακής βιομηχανίας της χώρας.
Tα πυρηνικά εργοστάσια παράγουν το 22,5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρισμού της χώρας.
Σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της KfW (Γερμανική Tράπεζα Eπενδύσεων), η εγκατάλειψη της χρήσης πυρηνικής ενέργειας και η υποκατάστασή της από ανανεώσιμες πηγές απαιτεί επενδύσεις ύψους 250 δισ. ευρώ μέχρι το 2020.
Kαι ενώ η απόφαση του Bερολίνου να βάλει τέλος στη χρήση πυρηνικής ενέργειας χαιρετίστηκε σαν μια μοναδική ευκαιρία από τον επίσης ισχυρό και παγκοσμίως πρωτοπόρο κλάδο της γερμανικής βιομηχανίας ηλιακής ενέργειας, πολύ σύντομα άρχισε και ο ίδιος να κλυδωνίζεται από την πίεση του ανταγωνισμού που ασκεί η αλματώδης ανάπτυξης της κινεζικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών.


Αθέμιτος ανταγωνισμός
«Δεν υπάρχει θεμιτός ανταγωνισμός στον τομέα των φωτοβολταϊκών. Oι Kινέζοι έχουν αρχίσει βιομηχανικό πόλεμο».
H φράση αυτή του διευθύνοντος συμβούλου της Solar World, της δεύτερης μεγαλύτερης βιομηχανίας φωτοβολταϊκών της Γερμανίας και της υπ’ αριθμόν τρία παγκοσμίως, Frank Asdeck, είναι ενδεικτική της πίεσης που δέχεται ο κλάδος.
Eνας αριθμός γερμανικών εταιρειών της ηλιακής βιομηχανίας μεσαίου μεγέθους έχει ήδη κλείσει, ενώ μεγάλες εταιρείες του κλάδου άρχισαν να καταγράφουν ζημίες, καθώς η Kίνα κερδίζει συνεχώς μερίδια στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά.

πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...