Nέα ηλιακή κυψέλη ανέπτυξαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ

Iκανή να αυξήσει την αποδοτικότητα των φωτοβολταϊκών κατά 25% συγκριτικά με τα συμβατικά πάνελ σιλικόνης είναι η νέα ηλιακή κυψέλη που ανέπτυξαν ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.
Όπως ανακοινώθηκε, οι βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια υβριδική ηλιακή κυψέλη, που μπορεί να μετατρέψει το 44% του ηλιακού φωτός σε ηλεκτρική ενέργεια, δηλαδή 25% περισσότερο συγκριτικά με τις συμβατικές ηλιακές κυψέλες.
Οι ηλιακές κυψέλες μετατρέπουν το φως του ήλιου σε ηλεκτρική ενέργεια.
Μέσω ημιαγώγιμων υλικών, όπως η σιλικόνη, απορροφούν ενέργεια από τα σωματίδια του φωτός, που ονομάζονται φωτόνια, και τροφοδοτούν τα ηλεκτρόνια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.
Το πρόβλημα είναι ότι τα πάνελ σιλικόνης δεν μπορούν να απορροφήσουν όλη την ενέργεια του φωτονίου, με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος να χάνεται. Συνήθως μια ηλιακή κυψέλη παράγει ένα ηλεκτρόνιο για κάθε φωτόνιο που αιχμαλωτίζεται.


Υβριδικές κυψέλες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά το 1996, ωστόσο η αποδοτικότητά τους χρειάζεται να αυξηθεί και να σταθεροποιηθεί για να βγουν στο εμπόριο.
Οι υβριδικές κυψέλες που ανέπτυξαν οι ερευνητές του Κέμπριτζ είναι ακόμα πιο εξελιγμένες, όμως ακόμα κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα διατεθούν στην αγορά, καθώς χρειάζονται άλλα δυο με τρία χρόνια για να εκτιμηθεί αν είναι εμπορικά βιώσιμες.
πηγή: www.energyonline.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...