5ος Ενεργειακός Διάλογος: Κόμβος η ΝΑ Ευρώπη για τις Αγορές Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου

Τη σημασία της περιοχής της ΝΑ Ευρώπης για τον ενεργειακό τομέα ως σταυροδρόμι ανάμεσα στη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και την Δυτική Ευρώπη, ανέδειξαν οι συμμετέχοντες στον 5ο Ενεργειακό Διάλογο που διοργάνωσε το ΙΕΝΕ με επιτυχία στη Θεσσαλονίκη. Την Πέμπτη, ξεκίνησαν οι εργασίες του διεθνούς συνεδρίου με τη συμμετοχή επιφανών φορέων, ειδικών επιστημών και στελεχών του κλάδου από δεκάδες χώρες της περιοχής, οι οποίοι παρουσίασαν εκτενώς τις δυνατότητες που ανοίγονται, με έμφαση στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο.

Αρχικά, τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ, Δρ. Ι. Δεσύπρης, με εισαγωγική του ομιλία, όπως και ο κ. Σλαβ Σλάβωφ, Περιφερειακός Συντονιστής του WEC για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία (WEC). Και οι δύο υπογράμμισαν τον “πράσινο” χαρακτήρα του φυσικού αερίου σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, γεγονός που το καθιστά ιδανικό συμπλήρωμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι οποίες αναμένεται να προσελκύσουν δισεκατομμύρια ευρώ επενδύσεων στη δεκαετία που διανύουμε. Τα πορίσματα αυτά επιβεβαίωσε και ο κ. Κ. Σταμπολής, Αντιπρόεδρος και Γενικός Διευθυντής του ΙΕΝΕ, ο οποίος είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει την έρευνα του Ινστιτούτου με τίτλο «South East Europe Energy Outlook» στο κοινό. Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι οι επενδύσεις στη ΝΑ Ευρώπη στον κλάδο της ενέργειας, θα φτάσουν τα 200 δις ευρώ ως το 2020.

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Σ. Τζαλάντ, εκδότης του έγκυρου περιοδικού Middle East Economic Survey (MEES), ο οποίος στάθηκε στη σημασία της Μέσης Ανατολής για το φυσικό αέριο και το LNG της Ευρώπης. Ο ίδιος θεωρεί ότι ο διεθνής διάλογος για τα ενεργειακά ζητήματα είναι κρίσιμος, καθώς οδηγεί σε βελτιωμένη δράση και πολιτικές. Τόνισε μάλιστα ότι η σχέση αυτή είναι απαραίτητη, αφού η παραγωγή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής καλύπτει το 27% της ζήτησης της Γηραιάς Ηπείρου. Αμέσως μετά, ο κ. Ζ. Στάνιτς, ενεργειακός εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, έκανε λόγο για τη χρηματοδότηση που παρέχει η τράπεζα, ιδίως στη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διανύουμε. Συνολικά, η ΕΙΒ χορήγησε δάνεια 20,5 δις ευρώ σε ενεργειακά και περιβαλλοντικά έργα το 2010, παραδείγματα των οποίων παρουσιάστηκαν.

Επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Γ. Γιτιγκουντέν της Borusan ENBW Energy της Τουρκίας, ο οποίος περιέγραψε την τουρκική ενεργειακή πολιτική και τις τάσεις που επικρατούν για τη συνέχεια. Παράλληλα, παρέθεσε λεπτομερή στοιχεία για τις εισαγωγές πετρελαίου-αερίου, για την κατανάλωση ηλεκτρισμού και για άλλες σημαντικές παραμέτρους.

Ακολούθησε η δεύτερη συνεδρία, με θέμα την αγορά ηλεκτρισμού, υπό τον συντονισμό του κ. Η. Καρυδογιάννη, αντιπροέδρου της EGL Hellas. Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Σ. Ουζούνωφ, επικεφαλής του τμήματος ηλεκτρισμού του Energy Community Secretariat. Η ομιλία του επικεντρώθηκε στα ρυθμιστικά ζητήματα του κλάδου του ηλεκτρισμού, καθώς και στην ανάγκη για περιφερειακή συνεργασία των εθνικών ρυθμιστικών αρχών. Ο κ. Ουζούνωφ παρατήρησε μεταξύ άλλων και ποιές χώρες προχωρούν ταχύτερα στην αναμόρφωση των αγορών τους και ποιές όχι.

Εν συνεχεία, ο κ. Κ. Σακελλάρης της ΡΑΕ ανέλυσε τη μελέτη SEE WMO για την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού και υπογράμμισε τα μέτρα εκείνα που απαιτούνται για την απελευθέρωσή της. Επίσης, περιέγραψε το πως θα εφαρμοστούν αυτά με άξονα το 2015. Ο Δρ. Γ. Πεπόνης, Γενικός Διευθυντής της EGL Hellas, παρουσίασε στο διεθνές κοινό του συνεδρίου τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική αγορά, ανατρέχοντας στο παρελθόν από το 2009 μέχρι σήμερα. Αναφέρθηκε εκτενώς στον ρόλο της ΔΕΗ και στον καθορισμό των τιμών. Στη δεύτερη συνεδρία μίλησαν επίσης ο κ. A. Μιγιούσκοβιτς, τμηματάρχης της Prenos AD του Μαυροβουνίου, καθώς και ο κ. Α. Σίρι της EFET. Ανέλυσαν διάφορες πτυχές της αγοράς σε ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο, προσφέροντας πολύτιμα παραδείγματα. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή των κ.κ. Σίρι, Ν. Μπενρουμπί της Protergia, κ. Μιγιούσκοβιτς, κ. Α.Τζούρου, διευθύνοντα της Elpedison και κ. Δ. Ασημάκη, εταίρου της Norton Rose.


Η τρίτη συνεδρία αφορούσε τα σχέδια που γίνονται στον τομέα του ηλεκτρισμού και ξεκίνησε με εισαγωγικά σχόλια από τον κ. Ι. Χατζιβασιλειάδη, Γενικό Γραμματέα του ΙΕΝΕ και από τον κ. Αλ. Μιγιούσκοβιτς της Prenos. Ο κ. Ι. Καμπούρης, διευθυντής σχεδιασμού του ΔΕΣΜΗΕ, περιέγραψε το δίκτυο ENTSO-E, στο οποίο συμμετέχουν οι διαχειριστές της κάθε χώρας της Ευρώπης. Μίλησε για τον ρόλο του δικτύου, καθώς και για το πρόγραμμα TYNDP, μέσω του οποίου θα αναβαθμιστεί το δίκτυο της Ευρώπης με επενδύσεις δεκάδων δις ευρώ. Εξ ίσου σημαντική ήταν η ομιλία του κ. Μ. Κούκομπατ, επικεφαλής του τμήματος Ενέργειας και Υποδομών του Συμβουλίου Περιφερειακής Συνεργασίας. Στη συνέχεια, ο κ. Μ. Τίρις, διευθυντής του Ενεργειακού Ινστιτούτου του Ερευνητικού Κέντρου Μαρμαρά της Τουρκίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις επιδοτούμενες τιμές ως εργαλείο ανάπτυξης των ΑΠΕ, τόσο στην Ευρώπη, όσο και σε επιμέρους χώρες. Στάθηκε ιδιαίτερα στη σύγκριση της ισπανικής με τη γερμανική αγορά φωτοβολταϊκών. Η κα Ν. Ντούικα, διευθύντρια του Ρουμανικού Συνδέσμου Αιολικών, αφιέρωσε τη δική της ομιλία στις δυνατότητες των ΑΠΕ και ειδικά των αιολικών στη συγκεκριμένη χώρα. Υπογράμμισε ότι ο εθνικός στόχος των ΑΠΕ είναι η συμμετοχή τους κατά 38% στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2020, αν και παραμένουν εμπόδια τα οποία θα πρέπει να ξεπεραστούν. Τέλος, ο κ. Σ. Καπέλλος, Διευθυντής Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Σχεδίων της ΕΛΠΕ Ανανεώσιμες, μίλησε για την αγορά των φωτοβολταϊκών της χώρας μας, τόσο για το σημερινό status quo, όσο και για το που κινείται στο άμεσο μέλλον, με άξονα το 2015. Το energia.gr θα φιλοξενήσει σύντομα ένα εκτενές άρθρο πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα για τους αναγνώστες του.

Στην Τέταρτη Συνεδρία, σημαίνοντα στελέχη του κλάδου της ενέργειας προχώρησαν σε σημαντικές παρουσιάσεις με κοινό τους θέμα “Ενέργεια και Αβεβαιότητα στην Ευρώπη: Τα Σενάρια του WEC για το 2050”. Αρχικά, ο καθηγητής Κ. Ρόουζ διευθυντής του τμήματος Πολιτικής και Σεναρίων του WEC, ανέλυσε τα διαφορετικά σενάρια και στάθηκε στη σημασία του τομέα των μεταφορών. Ο κ. Κ. Σταμπολής, αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, κατέθεσε τις απόψεις του Ινστιτούτου όσον αφορά την μακροπρόθεσμη πορεία του κλάδου της ενέργειας, ενώ ο καθηγητής Ο. Ντ’Ασελέερ του Πανεπιστημίου Λέουβεν, μίλησε για το κόστος των πράσινων πολιτικών του σήμερα και του αύριο στην Ευρώπη. Στη συνέχεια, ο κ. Α. Ζαφειρίου του WEC, υπογράμμισε στην ομιλία του το πόσο ευάλωτη μπορεί να είναι η Ευρώπη σε μια ενεργειακή κρίση και ο κ. Φ. Τόμας του WEC σύγκρινε τις προοπτικές των μακροπρόθεσμων συμβολαίων στο φυσικό αέριο έναντι στη νέα μη συμβατικού τύπου παραγωγή και τη σχετική αγορά. Τέλος, ο κ. Σ. Σλάβωφ του WEC, αναφέρθηκε στη σύνδεση των ΑΠΕ με τα δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς και στις επιδοτούμενες τιμές σε σχέση με τις τιμές του ηλεκτρισμού.

Η τελευταία συνεδρία, με τίτλο “Ϋποδομές του Ενεργειακού Τομέα: Πολιτικές, Χρηματοδότηση, Επενδύσεις και Ευκαιρίες Εργασίας”, ξεκίνησε με ομιλία του κ. Χ. Φώλια, πρώην υπουργού Ανάπτυξης, ο οποίος υπογράμμισε τις διαφορές του σήμερα σε σχέση με μόλις ένα χρόνο πριν για τον κλάδο της ενέργειας. “Χρειαζόμαστε διαφοροποιημένες πηγές και ενεργειακή ασφάλεια”, τόνισε ο κ. Φώλιας, δίνοντας έμφαση παράλληλα στη σημασία των αγωγών. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός δήλωσε ότι ¨για εμένα ο South Stream είναι η σημαντικότερη ενεργειακή συμφωνία της Ελλάδας στον 21ο αιώνα, αλλά για άλλους είναι κόκκινη γραμμή”¨. Τέλος, κάλεσε όλους τους παρευρισκόμενους να καταστήσουν τις ΑΠΕ ως το επίκεντρο των επενδύσεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Η κα Χ. Αργυρίου του Τμήματος Ηλεκτρισμού της Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τις προσπάθειες που καταβάλει η Κομισιόν για επενδύσεις στις ενεργειακές υποδομές από το 2009 και μετά, στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Ανέφερε ενδεικτικά την ενσωμάτωση της ενέργειας από τα θαλάσσια αιολικά πάρκα του Βορρά, καθώς και τις μεγάλες ενεργειακές λεωφόρους που υλοποιούνται. Τέλος, ο κ. Κ. Θεοφύλακτος, Πρόεδρος της HACOGEN, μίλησε για τις προοπτικές της συμπαραγωγής ενέργειας στα πλαίσια του προγράμματος WP2, το οποίο χωρίζει την ευρωπαϊκή ήπειρο σε τέσσερις διακριτές ζώνες και επιχειρεί να αναλύσει τις τάσεις και τις δυνατότητες στην κάθε χώρα και ζώνη.

Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή της κας Αργυρίου, του κ. Χατζιβασιλειάδη, του κ. Ουζούνωφ, του κ. Κούκομπατ και του κ. Χ. Γιέρεμιαν της διεθνούς τράπεζας BSTDB.

Το «5th South East Europe Energy Dialogue» διοργανώνεται με την συνεργασία δύο πολύ σημαντικών διεθνών φορέων, του MEES (Middle East Economic Survey) και του WEC (World Energy Council), ενώ το ειδικό θέμα στο οποίο αφιερώνεται το εφετινό Συνέδριο είναι: «Electricity and Gas Infrastructures Priorities in SE Europe ? Towards a Regional Market».

Επίσημοι χορηγοί του 5th SEEED είναι οι εταιρείες Protergia και ΔΕΠΑ, ενώ στους υποστηρικτές συγκαταλέγονται οι εταιρείες ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Elpedison, KGDI Law Firm, Norton Rose και Siemens. Χορηγοί επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες «Καθημερινή» και «New Europe» και οι διαδικτυακοί τόποι Energia.gr και Euro2day.

Πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...