Όχι στα Φωτοβολταϊκά της Εκκλησίας στην Πεντέλη

Δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Περιβάλλοντος η τροπολογία για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου στην Πεντέλη, καθώς δεν είναι ώριμη η επένδυση, ενώ δεν έχει προηγηθεί περιβαλλοντική μελέτη.

Την τροπολογία που προέβλεπε την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού πάρκου από την Εκκλησία της Ελλάδος στο Πεντελικό όρος υπό την προϋπόθεση ότι θα αναδασωθεί έκταση 20.000 στρεμμάτων, είχαν καταθέσει στο νομοσχέδιο για το «Ήλιος» και το Ελληνικό οι βουλευτές Γιώργος Χαραλαμπόπουλος του ΠΑΣΟΚ και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης της ΝΔ.

Ειδικότερα, κατά την ομιλία του, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή την Πέμπτη, ο υπουργός τόνισε ότι δεν έχει λυθεί  το ιδιοκτησιακό ζήτημα, δεδομένου ότι το δημόσιο θεωρεί ότι έχει την κυριότητα των εκτάσεων, καθώς επίσης και το θέμα της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σταθμών σε αναδασωτέες περιοχές, για το οποίο εκκρεμεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Παράλληλα, ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στην ανησυχία των δήμων για την προώθηση του έργου.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ, Μ. Βαρβιτσιώτης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται μία γενναία αναδάσωση στην Πεντέλη, ενώ ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Παπακωνσταντίνου, χαρακτήρισε την τροπολογία «κατάπτυστη» και ζήτησε να αποσυρθεί άμεσα.

«Όχι» από ΜΚΟ, Οικολόγους Πράσινους, κατοίκους και φορείς

Ως απολύτως απαράδεκτη χαρακτηρίζουν την τροπολογία για «φωτογραφική» χωροθέτηση του Φ/Β πάρκου 300 MW η Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων-Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΔΔΥ) και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Όπως αναφέρουν στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να χωροθετείται ορθά και να μην απαιτεί κατά περίπτωση υποβάθμιση όρων προστασίας σημαντικών φυσικών περιοχών, όπως το προστατευόμενο με ΠΔ Πεντελικό Όρος.

«Η επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στον Εθνικό Σχεδιασμό για τις ΑΠΕ οφείλει να πραγματώνεται με τρόπο που μεγιστοποιεί τα οφέλη για τους πολλούς και, ταυτόχρονα, ελαχιστοποιεί τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις», τονίζουν στην ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι η εγκατάσταση ενός κολοσσιαίου πάρκου 300 MW σε μια περιοχή με ειδικό καθεστώς προστασίας και ειδική βαρύτητα για το κοινωνικό σύνολο δε συνάδει με τις δυο αυτές προϋποθέσεις.

Αντίθετοι στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκού στην Πεντέλη είναι και οι Οικολόγοι Πράσινοι, οι οποίοι κάνουν λόγο για νέο σκάνδαλο διαπλοκής Πολιτείας-Εκκλησίας.

πηγή. econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...