Φόβοι για φωτοβολταϊκά "λουκέτα" λόγω έλλειψης ρευστότητας

Σε έντονη ανησυχία βρίσκονται οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται, με οποιοδήποτε τρόπο, στο χώρο των φωτοβολταϊκών, καθώς η χρηματοοικονομική στενότητα δημιουργεί προσκόμματα στην υλοποίηση προγραμματισμένων και αδειοδοτημένων επενδύσεων, με αποτέλεσμα οι προβλέψεις για το 2012 να είναι δυσοίωνες.
Εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας εξοπλισμού, παροχής υποστηρικτικών υπηρεσιών, κατασκευαστές, έχουν «ανοιχτεί» λόγω του μεγάλου όγκου των αδειοδοτήσεων που προοιωνίζονταν ραγδαία ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, έχοντας δημιουργήσει υποχρεώσεις, αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας. «Για να συντηρηθεί αυτή η δομή της αγοράς και αυτές οι θέσεις εργασίας πρέπει το 2012 να εγκατασταθούν περισσότερα φωτοβολταϊκά Μεγαβάτ από ότι το 2011, καθώς εν τω μεταξύ μειώνονται και οι τιμές και συνεπώς για να κρατηθούν οι ίδιοι τζίροι απαιτούνται περισσότερα Μεγαβάτ» υποστηρίζει, μιλώντας στο energypress, στέλεχος του κλάδου και καλός γνώστης της αγοράς. Βεβαίως πολλές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να κρατηθούν ακόμα και υπό την πίεση των συνθηκών, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για όλες…
Πάνω από 350 Μεγαβάτ
Πρακτικά, θα πρέπει, για να υπάρξει ισορροπία και να μην εμφανιστούν φαινόμενα φωτοβολταϊκών «λουκέτων» και απολύσεων, να εγκατασταθούν το 2012 στη χώρα μας πάνω από 350 Μεγαβάτ. Το νούμερο αυτό θα ήταν πολύ συντηρητικό εάν δεν είχαν φτάσει τα πράγματα, από πλευράς ρευστότητας των τραπεζών, στο σημείο που έχουν φτάσει. Τώρα φαντάζει «φιλόδοξο». Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι το πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου οι ρυθμοί νέων εγκαταστάσεων θα είναι πολύ χαμηλοί με τις ελπίδες να εναποτίθενται στο δεύτερο εξάμηνο. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι σήμερα οι περισσότερες τράπεζες έχουν σχεδόν μηδενίσει τις παροχές δανείων, ενώ εκείνες που συνεχίζουν να δανειοδοτούν, δίνουν λίγα, πολύ δύσκολα και πολύ ακριβά.
Με βάση τα δεδομένα αυτά και το δημιουργούμενο κλίμα, η αγορά των φωτοβολταϊκών φοβάται κάθε πρωτοβουλία του υπουργείου που θα μπορούσε να δημιουργήσει περεταίρω αρνητικό κλίμα. Το ενδεχόμενο της έκτακτης φορολόγησης επί του τζίρου των ΑΠΕ για να κλείσει η τρύπα του ΔΕΣΜΗΕ επαναξιολογήθηκε από το ΥΠΕΚΑ και «έφυγε από το τραπέζι των συζητήσεων». Ωστόσο παραμένει η πρόθεση του κ. Παπακωνσταντίνου να μειώσει τις ταρίφες των μελλοντικών εγκαταστάσεων.
Χιλιάδες θέσεις εργασίας


Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2011, η νέα εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών στη χώρα μας θα ξεπεράσει τα 300 μεγαβάτ (MW), ανεβάζοντας τη συνολικά εγκατεστημένη ισχύ σε πάνω από 500 MW. Το πιο δυναμικό κομμάτι της αγοράς φωτοβολταϊκών, αυτό των οικιακών συστημάτων, θα έχει ένα μερίδιο κοντά στο 20% όταν δύο μόλις χρόνια πριν δεν υφίστατο ως αγορά.
Όπως υποστηρίζουν παράγοντες του χώρου, ο τομέας των φωτοβολταϊκών κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του και να δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, όντας ο πιο γρήγορα αναπτυσσόμενος τομέας της ενεργειακής οικονομίας. Η ανάπτυξη αυτή έχει φέρει και μια άνθηση στην απασχόληση. Σήμερα, η ελληνική αγορά φωτοβολταϊκών προσφέρει άμεσα 6.800 θέσεις πλήρους απασχόλησης και 10.800 ακόμη έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης στην ευρύτερη οικονομία. Μόνο στον τομέα των οικιακών φωτοβολταϊκών δραστηριοποιούνται πάνω από 1.200 εταιρίες.
Αυτές οι εταιρείες και οι συγκεκριμένες χιλιάδες θέσεις εργασίας για να συντηρηθούν πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να συνεχιστεί (ει δυνατόν αυξανόμενος) ο ρυθμός εγκατάστασης καινούργιων Μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...