Φωτοβολταϊκά: νέα χρηματοδοτικά πακέτα εξετάζονται για τους αγρότες

Στην καθιέρωση νέων προϊόντων, που θα χρησιμεύσουν ως χρηματοδοτικά «εργαλεία» για αγρότες και Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, που θέλουν να ασχοληθούν με τα φωτοβολταϊκά, προσανατολίζονται τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το θέμα απασχολεί αρκετά τραπεζικά ιδρύματα που από την πρώτη στιγμή, κατά την οποία η ελληνική πολιτεία και το ΥΠΕΚΑ, έδωσαν το «πράσινο φως» για να ασχοληθούν και οι αγρότες με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως με τα φωτοβολταϊκά πάρκα προσφέρουν τα λεγόμενα «πράσινα» δάνεια.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα νέα τραπεζικά αυτά προϊόντα θα παρέχουν χρηματοδοτικές δυνατότητες σε αγρότες και τις οργανώσεις τους, σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικές τιμές, κάτω από τα σημερινά επίπεδα κόστους για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου σε αγροτεμάχιο.  Απαραίτητη προϋπόθεση, η οργάνωση των ενδιαφερόμενων παραγωγών σε σχήματα με πολλά μέλη, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί και μάλιστα με αποτελεσματικό τρόπο, μέσω των «αντένων» που διαθέτει η ΠΑΣΕΓΕΣ, σε όλη τη χώρα, και δεν είναι άλλες από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών.


Προσπάθεια για «φρένο» στο εμπόριο αδειών  Την ώρα που σύμφωνα με το ρεπορτάζ σε αρκετές περιοχές της χώρας καταγράφονται περιπτώσεις αγοραπωλησιών αδειών παραγωγής ΑΠΕ και κυρίως φωτοβολταϊκών, το ΥΠΕΚΑ προσπαθεί να βάλει «φρένο» στις συγκεκριμένες εμπορικές πράξεις.  Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο «για τη Θαλάσσια στρατηγική» υποχρεώνει τους κατόχους τους να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα της αδειοδοτικής διαδικασίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι άδειες θα ανακαλούνται.

Ειδικότερα: Σε ό,τι αφορά τις άδειες παραγωγής και το εμπόριο που έχει αναπτυχθεί, προβλέπεται ότι η διαδικασία θέσπισης συγκεκριμένης προθεσμίας για την έκδοση άδειας εγκατάστασης μετά τη χορήγηση άδειας παραγωγής, ως μηχανισμός επιτάχυνσης των υλοποιούμενων έργων, μετά από την πενταετή εφαρμογή της, αποδείχθηκε αναποτελεσματική , δεδομένου ότι οι ιδιαιτερότητες που εμφανίζει κάθε έργο δεν επιτρέπουν την επιβολή οριζόνοριζόντιων ρυθμίσεων, όπως η συγκεκριμένη προθεσμία.

Η τροπολογία προβλέπει ρυθμίσεις με τις οποίες, αρχικά δίνεται η δυνατότητα να ανακληθούν άδειες στις οποίες ο κάτοχος αποδεδειγμένα αμελεί να προχωρήσει την περαιτέρω αδειοδοτική διαδικασία, εξαιρουμένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.  Υποχρεώνει, επίσης, τους κατόχους αδειών παραγωγής από ΑΠΕ να προχωρούν άμεσα στις περαιτέρω αδειοδοτικές διαδικασίες, έτσι ώστε να μπει «φρένο» στο «εμπόριο» αδειών ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ και να ξεκαθαρίσει το τοπίο των μελλοντικών έργων ΑΠΕ από τους επενδυτές, οι οποίοι δεν είχαν σκοπό τη δημιουργία και λειτουργία αυτών των έργων, αλλά είχαν στόχο την κακώς δημιουργούμενη υπεραξία από τις άδειες παραγωγής που ελάμβαναν.

Η τροπολογία θα έχει και αναδρομική ισχύ, για άδειες παραγωγής που εκδόθηκαν πριν το 2010.  Αξίζει να σημειωθεί σύμφωνα με πληροφορίες ότι στην Πελοπόννησο, έγιναν το τελευταίο διάστημα αρκετές αγοραπωλησίες αδειών για φωτοβολταϊκά από αγρότες, με τιμές από 30.000 ευρω 40.000 ευρώ, για μονάδα ισχύος 100KW από επενδυτές που κινήθηκαν άμεσα προκειμένου να επωφεληθούν από τις υψηλές ταρίφες για το παραγόμενο ρεύμα.

Πηγή paseges.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...