Φιλόδοξα σχέδια των Κινέζων της Dongfang για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα

Ευρύτερη παρουσία στην Ελλάδα επιδιώκει η Κινεζική Dongfang Electric International Corporation, η οποία υπέγραψε προχθές συμφωνία συνεργασίας με την ελληνική εταιρεία DTS HELLAS, κατά τη διάρκεια του ελληνοκινεζικού φόρουμ.

Οι δύο εταιρείες έχουν ήδη συνεργασία, στο πλαίσιο της οποίας έχουν «κατέβει» από κοινού (ο τρίτος εταίρος της κοινοπραξίας είναι η γερμανική εταιρεία Centrotherm) στο διαγωνισμό για το μεγάλο φωτοβολταϊκό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, ενώ οι Κινέζοι θα παράγουν trackers στο πρότυπο των προϊόντων της DTS για την αγορά της Ασίας.

Η Κινεζική εταιρεία Dongfang Electric International Corporation, είναι ένας μεγάλος κινεζικός κρατικός όμιλος με δραστηριότητες στην παραγωγή φωτοβολταϊκών συστημάτων, ανεμογεννητριών, ηλεκτρικών τρένων, τουρμπινών για ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες φυσικού αερίου κ.λπ. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, «βλέπουν» την ελληνική αγορά ως πύλη εισόδου για την βαλκανική και ευρωπαϊκή αγορά, όπου δεν έχουν μέχρι σήμερα παρουσία, σε αντίθεση με την Ασία.


Το πλαίσιο συνεργασίας με την DTS HELLAS, περιλαμβάνει καταρχάς την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 250 και 750 Μεγαβάτ αντίστοιχα. Η ελληνική εταιρεία έχει αναλάβει να εισφέρει ώριμες άδειες αντίστοιχης δυναμικότητας που έχει στη διάθεσή της ή που θα εξασφαλίσει από την αγορά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Βασίλη Δρίτσα, επικεφαλής της DTS HELLAS, πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η κατασκευή κάποιων από τα έργα τα οποία αφορά η συμφωνία, ενώ μεγάλο μέρος τους θα αναπτυχθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο.

Σημαντική παράμετρο της υπόθεσης αποτελεί το γεγονός ότι οι Κινέζοι φέρονται έτοιμοι να εξασφαλίσουν εν πολλοίς τη χρηματοδότηση των έργων μέσω της China Development Bank, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν οι επαφές με εγχώρια χρηματοπιστωτικά συστήματα για να επιλεγεί ο τραπεζικός συνεργάτης του σχήματος.

Επιτυχημένη συνάντηση

Στην προχθεσινή ελληνοκινεζική συνάντηση, μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και εκπροσώπων φορέων που είδαν τους Κινέζους ήταν η Marfin Bank, το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και η μεταφορική εταιρεία Σένκερ. Επισημαίνεται ότι ο όμιλος της Marfin Λαϊκής Τράπεζας είναι έτοιμος να ανοίξει γραφείο αντιπροσωπείας στο Πεκίνο.

Στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάλεσε τις κινεζικές επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν το νέο επενδυτικό περιβάλλον και να αναπτύξουν κοινή δράση με τις ελληνικές επιχειρήσεις σε τομείς όπου Ελλάδα και Κίνα εμφανίζουν αυξημένη τεχνογνωσία, όπως η ναυτιλία, ο τουρισμός, η ενέργεια, το εμπόριο, οι κατασκευές.

Ο Αρης Συγγρός, πρόεδρος του Invest in Greece, είπε ότι η χώρα μας αποτελεί «φυσική επιχειρηματική έδρα με δυνατότητα να προσεγγίσει κανείς τους 140 εκατομμύρια καταναλωτές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της οποίας το ΑΕΠ αγγίζει σχεδόν το ένα τρισεκατομμύριο ευρώ».

ΠΗΓΗ. energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...