Τρίτη Μείωση των Εγγυημένων Τιμών στα Φωτοβολταϊκά Προωθεί η Ιταλική Κυβέρνηση

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει και νέα μείωση στις εγγυημένες τιμές των φωτοβολταϊκών, προκειμένου να ισχύσει από την 1η Ιουλίου φέτος και να διαρκέσει ως τα τέλη του 2016. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, οι επιδοτήσεις για τα συστήματα σε οροφές θα κυμανθούν από 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για ισχύ 1-3 KW) ως 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα (για πάνω από 5 MW). Για τα φωτοβολταϊκά πάρκα, οι ταρίφες θα είναι από 88 ευρώ έως 39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αναλόγως του μεγέθους, και θα προστίθενται στην τιμή βάσης του ηλεκτρισμού.
Με τον τρόπο αυτό, οι μειώσεις θα φτάσουν το 9% έως 32,5% στις διάφορες κατηγορίες, σε σύγκριση με τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα. Οι μεγαλύτερες μειώσεις θα αφορούν τα οικιακά συστήματα, ενώ τα φ/β πάρκα θα επηρεαστούν συγκριτικά λιγότερο.
Οι ταρίφες αυτές θα μειωθούν περαιτέρω σε εξαμηνιαία βάση ως το 2014 και από το β’ εξάμηνο του 2014, θα κυμανθούν σε ένα μέγιστο 128 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα συστήματα σε στέγες και σε ένα ελάχιστο 102 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα μεγάλα φ/β πάρκα. Επίσης, ισχύει καθεστώς περαιτέρω επιδότησης για την χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.
Το υπουργείο Ενέργειας σκοπεύει με τις νέες τιμές να περιορίσει την δαπάνη σε 100 εκατ. ευρώ ανά τρίμηνο ως τα τέλη του 2014, δηλαδή να δαπανήσει συνολικά 500 εκατ. ευρώ σε όλη τη διάρκεια εφαρμογής των νέων ρυθμίσεων.
Οι εκπρόσωποι του κλάδου των φωτοβολταϊκών είναι πάντως ανάστατοι από τις νέες αυτές εξελίξεις και παραπονιούνται ότι είναι η τρίτη αναθεώρηση του ρυθμιστικού πλαισίου που συμβαίνει εντός 18 μηνών. Προειδοποιούν ότι πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις που βλάπτουν την ανάπτυξη της τεχνολογίας και την προσέλκυση επενδύσεων στην Ιταλία.
Τέλος, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προβεί και σε μειώσεις για τις άλλες ΑΠΕ και τονίζει ότι οι εγκαταστάσεις είναι ήδη ικανές να παράγουν 94 τεραβατώρες ετησίως, έναντι στόχου 100 τεραβατωρών που έχει τεθεί για το 2020. Συνολικά, οι επιδοτήσεις των ΑΠΕ στην Ιταλία αγγίζουν τα 9 δις ευρώ ανά έτος, εκ των οποίων τα 6 δις ευρώ προορίζονται για τα φωτοβολταϊκά. Η εγκατεστημένη ισχύς είναι στα 9 GW, με βάση τα νεότερα στοιχεία.
πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...