Το φωτοβολταϊκό πάρκο του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Το φωτοβολταϊκό πάρκο που υλοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εγκαινίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε το ρόλο των ΑΠΕ στην επιχείρηση ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, έκανε ειδική μνεία στο Πρόγραμμα «Ήλιος» και αναφέρθηκε σε ποσοτικά στοιχεία σχετικά με τις επενδύσεις ΑΠΕ μες το έτος.

«Είναι μεγάλη η χαρά για έναν Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να βρίσκεται σήμερα, εδώ, για να εγκαινιάσει αυτό το έργο, αυτό το σημαντικό φωτοβολταϊκό πάρκο.

Και μάλιστα, στο σημερινό εξαιρετικά δύσκολο περιβάλλον, σε μια περίοδο που η ελληνική κοινωνία περνά δύσκολα, όπου οι πολίτες έχουν υποστεί, υφίστανται και θα συνεχίσουν να κάνουν μεγάλες θυσίες. Σε μια εποχή που η Ελληνική Κυβέρνηση επιχειρεί, όχι απλώς να βάλει ένα τελείως διαφορετικό δημοσιονομικό πλαίσιο για τη χώρα, αλλά και να προχωρήσει διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να είχαμε κάνει εδώ και δεκαετίες. Σε μια εποχή που όλοι μας αρχίζουμε να βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά – κι εννοώ, την επιχειρηματική κοινότητα, τους πολίτες, όλους μας – τις αξίες ως κοινωνία, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την πολιτική και τους πολιτικούς, και βέβαια την δυνατότητά μας ως κράτος να συνεχίσουμε να υπάρχουμε, που σημαίνει με απλά λόγια να συνεχίσεις να δανείζεσαι, για να εξυπηρετείς το μεγάλο σου χρέος και να μην ξοδεύεις περισσότερα από όσα εισπράττεις.

Βέβαια, σε αυτή την προσπάθεια, αν μέναμε μόνο σε μια απλή δημοσιονομική λογική εσόδων-εξόδων δεν θα πηγαίναμε πάρα πολύ μακριά. Όλοι ξέρουμε ότι κλειδί σε αυτή την προσπάθεια είναι να ξαναδώσουμε πνοή στην ελληνική οικονομία. Και όλοι ξέρουμε ότι πνοή στην ελληνική οικονομία σημαίνει επενδύσεις. Και όλοι ξέρουμε ότι δεν υπάρχει πιο δύσκολο πράγμα, σήμερα, από το να κάνει κάποιος επένδυση στην Ελλάδα. Η χρηματοδότηση είναι πάρα πολύ δύσκολη, το περιβάλλον είναι δύσκολο και παρά τις προσπάθειες απλοποίησης ακόμη οι δυσκολίες είναι πάρα πολύ μεγάλες.

Σε αυτή την πορεία των επενδύσεων και της ανάκαμψης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, παίζει ένα σημαντικό, κομβικό ρόλο. Γιατί κάποιοι από τους πιο σημαντικούς τομείς ανάπτυξης, τα επόμενα χρόνια, περνούν από το ΥΠΕΚΑ. Τομείς όπως η ενέργεια και ιδιαίτερα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της διαχείρισης των απορριμμάτων, για να πω δύο μόνο από τους εξαιρετικά σημαντικούς τομείς που θα δώσουν τη δυνατότητα για σημαντικές επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Γιατί το ΥΠΕΚΑ αυτό χειρίζεται δύο εργαλεία, τα οποία μπορούν είτε να καθυστερήσουν είτε να επιταχύνουν την αναπτυξιακή διαδικασία, την περιβαλλοντική αδειοδότηση και τις χρήσεις γης.


Γι αυτό και αν εμείς κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, θα μπορέσουμε – και σας διαβεβαιώνω ότι αυτό επιχειρούμε να κάνουμε – να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια ανάκαμψης. Αν δεν κάνουμε τη δουλειά μας σωστά, θα την επιβραδύνουμε. Οι ΑΠΕ είναι κεντρικό συστατικό στοιχείο της πολιτικής της χώρας, της Κυβέρνησης και του ΥΠΕΚΑ – του οποίου μαζί με το Νίκο του Σηφουνάκη και του Γιάννη Μανιάτη έχουμε την τιμή να ηγούμαστε – από τη σύστασή του, πριν από δύο χρόνια. Ξέρετε και έχετε παρακολουθήσει την προσπάθεια που κάνει η Κυβέρνηση να δώσει ώθηση στις ΑΠΕ, να απλοποιήσει διαδικασίες, μέσα από την ενίσχυση της ΡΑΕ, να δημιουργήσει ένα περιβάλλον σταθερότητας και επενδυτικής σιγουριάς και, βέβαια, μέσα από την προνομιακή τιμολόγηση, να δώσει κίνητρα, για να υπάρξει ανάπτυξη αυτού του τομέα.

Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο ότι σε μία περίοδο που πραγματικά οι επενδύσεις, αν και πολύ καλές δυσκολεύονται να βρουν χρηματοδότηση, το πρώτο εξάμηνο του 2011, στη χώρα μας προστέθηκαν σχεδόν 300 MW από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σήμερα, έχουμε ξεπεράσει τα 2 GW από ΑΠΕ. Αν δει κάποιος αυτό που έρχεται από πλευράς δικτύων και εγκατάστασης, όχι απλώς θα πιάσουμε τους στόχους μας για το 2014 και το 2020, αλλά και θα τους ξεπεράσουμε. Και αυτό είναι πάρα πολύ θετικό για την ελληνική οικονομία.

Εμείς προσπαθούμε, όχι απλώς να συνοδεύσουμε αυτή την πορεία, αλλά να την κάνουμε πιο δυναμική, με μεγάλες παρεμβάσεις, όπως είναι το μεγάλο σχέδιο “Ήλιος” με την πάρα πολύ απλή ιδέα, ότι η Ελλάδα έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, τον ήλιο της και τις άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Και πρέπει αυτό να το χρησιμοποιήσουμε και να εξάγουμε ήλιο, ηλιακή ενέργεια, στη Βόρεια Ευρώπη, στη Γερμανία και σε άλλες χώρες. Πρόκειται για μία επένδυση που μπορεί να φτάσει τα 20 δισ. ευρώ και με την οποία μπορούν να εξαχθούν μέχρι και 10 GW στις βόρειες χώρες. Μια ιδέα και επένδυση πολύ φιλόδοξη, αλλά και πολύ ρεαλιστική, σε μια Ευρώπη που αναστοχάζεται το ενεργειακό μείγμα της και προσπαθεί να βρει τρόπους να στηρίξει την αναπτυξιακή διαδικασία στην Ελλάδα. Και βέβαια, για την χώρα μας, πρόκειται για μία τεράστια ευκαιρία.

Μέσα λοιπόν σε αυτό το πλαίσιο, πρέπει να πω ότι είναι ιδιαίτερη χαρά που βρίσκομαι εδώ σήμερα. Πριν από μερικές μέρες, επιστρέφοντας από ένα ταξίδι είχα την ευκαιρία να δω το φωτοβολταϊκό πάρκο από ψηλά, τώρα έχω την χαρά να το εγκαινιάσω, μια επένδυση που είναι σημαντική για μία σειρά από λόγους. Ο προφανής είναι το είδος της επένδυσης, ένα φωτοβολταϊκό πάρκο σύγχρονο, το οποίο καλύπτει ανάγκες του αεροδρομίου. Ο δεύτερος είναι ότι πρόκειται για άλλο ένα βήμα σε μια ελληνική εταιρεία, η οποία έχει αποδείξει πώς λειτουργούν μεικτά σχήματα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και, η οποία βρίσκεται και η ίδια σε μία φάση μετάβασης ? με την επέκταση της άδειας λειτουργίας της, της άδειας παραχώρησης, αλλά και με την ειλημμένη απόφαση του Ελληνικού Δημοσίου σταδιακά να αποχωρήσει από την Εταιρεία του Ελληνικού Αεροδρομίου και να περάσει πλέον τελείως στον ιδιωτικό τομέα.

Έχουμε, λοιπόν, μια σημαντική επένδυση, σε έναν σημαντικό τομέα, που δένει απόλυτα και συνάδει και με την στρατηγική της εταιρικής ευθύνης και για την οποία νομίζω ότι όλοι χαιρόμαστε που είμαστε σήμερα εδώ να την εγκαινιάσουμε και να ευχηθούμε να λειτουργεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος της εταιρίας και των αναγκών της».

πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...