Το πρώτο δημόσιο κτήριο στην Κύπρο με ηλιακό σύστημα ψύξης – θέρμανσης

Το πρώτο δημόσιο κτήριο στην Κύπρο με ηλιακό σύστημα ψύξης και θέρμανσης έχει εγκαταστήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στο κτίριο του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών και Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών, το οποίο στεγάζεται στο κέντρο της Λεμεσού. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο της πολιτικής του για τη δημιουργία «πράσινης» Πανεπιστημιούπολης, το ΤΕΠΑΚ έχει προβεί σε επιμέρους πιλοτικές εφαρμογές σε υφιστάμενα κτήρια του για την απόκτηση της τεχνογνωσίας που θα του επιτρέψει να προχωρήσει στην ανέγερση κτιρίων της Πανεπιστημιούπολης, τα οποία θα λειτουργούν κάνοντας όσο το δυνατόν μεγαλύτερη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Η ανάπτυξη και εγκατάσταση του συστήματος, συμπληρώνει η ανακοίνωση, ολοκληρώθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα 2007-2013» που έχει ως στόχο την αύξηση της συνεισφοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό ισοζύγιο.


”Το ακαδημαϊκό προσωπικό του προγράμματος θα συνεχίσει να διεξάγει μετρήσεις και δοκιμές με στόχο να επιτευχθεί η βέλτιστη απόδοση του συστήματος” αναφέρει η ανακοίνωση και προσθέτει πως ”τελικός στόχος είναι αφενός το σύστημα να φτάσει στο μέγιστο βαθμό απόδοσης με το ελάχιστο δυνατό κόστος και τον απλούστερο σχεδιασμό και αφετέρου, να υπολογιστεί ακριβώς η συνεισφορά της ηλιακής ενέργειας στο σύστημα θέρμανσης και ψύξης”.

Υπολογίζεται ότι ο καθορισμός απόδοσης του συστήματος θα συμπληρωθεί σε διάστημα ενός περίπου χρόνου, οπότε και θα ανακοινωθούν με ακρίβεια όλες οι μετρήσεις και σχετικές παράμετροι, όπως το συνολικό κόστος και το οικονομικό ετήσιο όφελος.

Το έργο, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, χρηματοδοτήθηκε από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...