Τον κίνδυνο να μην υλοποιηθούν οι επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά αντιμετωπίζουν τα διασυνδεδεμένα νησιά

Τον κίνδυνο να μην υλοποιήσουν ποτέ τις επενδύσεις φωτοβολταϊκών τις οποίες προγραμμάτιζαν να κάνουν, αντιμετωπίζουν οι επενδυτές που έχουν υποβάλλει αίτηση στη ΔΕΗ για – κάποια τουλάχιστον – διασυνδεδεμένα νησιά.
Πρόκειται για περιπτώσεις κατά τις οποίες τα νησιά αυτά δεν ηλεκτροδοτούνται από αυτόνομο ηλεκτρικό δίκτυο, αλλά από το ίδιο δίκτυο Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτεί και την αντίστοιχη ηπειρωτική περιοχή.
Σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η Διεύθυνση Περιφέρειας Πελοποννήσου – Ηπείρου σε σχετική επιστολή επενδυτή που έχει υποβάλλει αίτημα στα Κύθηρα, «δεδομένου ότι για το δίκτυο Μέσης Τάσης που ηλεκτροδοτεί τα Κύθηρα έχουν κατατεθεί αιτήματα τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στο νησί των Κυθήρων, τα αιτήματα επί των Κυθήρων θα εξεταστούν μετά την έκδοση Προσφορών Σύνδεσης σε προγενέστερα αιτήματα επί του ηπειρωτικού τμήματος της Περιοχής Σπάρτης, με ευχέρεια εξέτασης».


Φαίνεται καθαρά δηλαδή από τη συγκεκριμένη απάντηση ότι τελικά στα Κύθηρα (και στα υπόλοιπα διασυνδεδεμένα νησιά αυτής της κατηγορίας) δεν θα δοθούν καν όροι σύνδεσης αφού το περιθώριο ισχύος των Κυθήρων θα δοθεί στο τμήμα της Λακωνίας όπου περνάει η γραμμή Μέσης Τάσης για να φτάσει το ρεύμα στα Κύθηρα. Και τούτο διότι είναι σαφές ότι υπάρχουν προγενέστερα αιτήματα στη Λακωνία καθώς ο χρόνος για την υποβολή αιτήσεων στα νησιά «άνοιξε» το Φλεβάρη του 2011 ενώ στην ηπειρωτική χώρα οι επενδυτές κατέθεταν αιτήσεις από τον Ιούνιο του 2010.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επενδυτές που ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία (διασυνδεδεμένα νησιά που δεν έχουν αυτόνομη γραμμή σύνδεσης) ετοιμάζονται να κινηθούν νομικά εναντίον της ΔΕΗ, προκειμένου να εξασφαλίσουν ίσους όρους με τους υπόλοιπους επενδυτές και ίσες πιθανότητες για να υλοποιήσουν τις επενδύσεις τους.
πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...