Τέλος στις φήμες για νέα αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ εντός του 2012

Τέλος στις φήμες για νέα αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ εντός του 2012 έδωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι το «υπουργείο δεν έχει πρόθεση να επανέλθει με νέα αύξηση».
Την ίδια ώρα, επανέλαβε τις «οδηγίες» προς τη διοίκηση της ΔΕΗ για περαιτέρω περιορισμό των δαπανών της με συγκεκριμένους τρόπους και τόνισε ότι πρέπει να τερματιστούν οι εκπτώσεις στα τιμολόγια των εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.
Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για θέματα Περιβάλλοντος, διευκρίνισε ότι η ΡΑΕ έχει προτείνει την εξαμηνιαία αναθεώρηση, αλλά το υπουργείο δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία πρόθεση για αύξηση τιμολογίων στη μέση του έτους και εξήγησε τη διαδικασία αναπροσαρμογής των τιμολογίων της ΔΕΗ, η οποία ξεκινά με την υποβολή από τη ΔΕΗ κοστολογικού σχεδίου στη ΡΑΕ, η οποία γνωμοδοτεί και κατόπιν το υπουργείο αποφασίζει.
Σχετικά με το ύψος των αυξήσεων, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι είναι οι ελάχιστες που θα μπορούσαν να γίνουν, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι η ΔΕΗ μπορεί να παραμείνει υγιής εταιρεία, ικανή να συνεχίζει το δανεισμό της και να αποπληρώνει τα χρέη της.
Δάνεια
Το πρώτο τρίμηνο λήγουν τοκοχρεολύσια της ΔΕΗ ύψους 700 εκατ. ευρώ από το 1,2 δισ. ευρώ που πρέπει να αποπληρωθούν συνολικά φέτος. Ο κ. Ζερβός δήλωσε πως υπάρχει το ενδεχόμενο να περικοπεί το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ προκειμένου να μειωθεί το χρέος.
Κάθε χρόνο η ΔΕΗ δαπανά για επενδύσεις γύρω στο 1 δισ. ευρώ και σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες το 2012 σκοπεύει να τις περιορίσει κατά 20% ή 200 εκατ. ευρώ, για να πετύχει το στόχο μείωσης του χρέους που θέτουν οι τράπεζες προκειμένου να αναχρηματοδοτήσουν τα δάνεια.
πηγή: www.imerisia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...