Σχέδιο Νόμου για τη Λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου

Μια νέα «αρχιτεκτονική» για την αγορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, νέες αυξημένες αρμοδιότητες για τη ΡΑΕ, αλλά και πλέγμα μέτρων προστασίας των δικαιωμάτων των ενεργειακών καταναλωτών, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο η υπουργός ΠΕΚΑ, κ.Τίνα Μπιρμπίλη, και το οποίο στην ουσία μεταφέρει στην ελληνική νομοθεσία τις απαιτήσεις του λεγόμενου 3ου Ενεργειακού πακέτου της κοινότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr, το τελικό κείμενο που εισηγήθηκε χθες η κ. Μπιρμπίλη και το οποίο, αφού τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, θα συζητηθεί στη Βουλή, δεν έχει σημαντικές διαφοροποιήσεις από τα προσχέδια, αλλά παρά μόνον προσαρμογές με βάση τις παρατηρήσεις που είχε διατυπώσει η Κομισιόν, κυρίως για τα εργασιακά και ασφαλιστικά των εργαζομένων.


Σε ό,τι αφορά τον τομέα του ηλεκτρισμού, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, καταρχάς επιβεβαιώνεται η επιλογή που είχε εξ αρχής κάνει η κυβέρνηση για τη δημιουργία ITO (Independent Transmission Operator) που θα είναι 100% θυγατρική της ΔΕΗ και στην οποία περιέρχεται η υποδομή και η λειτουργία της μεταφοράς ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, ενώ στα προσχέδια αναφερόταν η δυνατότητα να δοθεί σε ιδιώτες μέχρι το 49% της εταιρείας, στο τελικό κείμενο δεν υπάρχει «πλαφόν» στο ποσοστό που μπορεί να παραχωρηθεί σε τρίτους, παρά μόνον διάταξη ότι, ανεξάρτητα από τη μετοχική της σύνθεση, η εταιρεία (ΑΔΜΗΕ) θα βρίσκεται πάντοτε υπό τον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του Δημοσίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...