Στόχος μέχρι και 45% μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό μίγμα της Ευρώπης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει όλο το βάρος της στην κατάρτιση νέου στόχου για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ηπείρου μέχρι το 2030. Η ΕΕ έχει ήδη θέσει νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2020 για τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 κατά 20%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνει όλο το βάρος της στην κατάρτιση νέου στόχου για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της ηπείρου μέχρι το 2030. Η ασφάλεια που θα προσφέρει αυτό στους δυνητικούς επενδυτές είναι «πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε η Επίτροπος για την κλιματική δράση Connie Hedegaard στην εναρκτήρια ομιλία της στο διακυβερνητικό πάνελ για την κλιματική αλλαγή στις Βρυξέλλες. Μίλησε υπέρ μιας πρόσφατης πρότασης της βιομηχανίας ανανεώσιμων ενεργειών για ένα νομικά δεσμευτικό στόχο 45% ανανεώσιμων πηγών μέχρι το 2030.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε και να αναλύσουμε πού ακριβώς θα είναι το ποσοστό», υπογράμμισε. «Ωστόσο θα πω ότι θα κάνω ό ,τι μπορώ για να εντάξω αυτή τη συζήτηση στον οδικό χάρτη για την ενέργεια αργότερα αυτό το χρόνο για το 2050.»
Τον Μάρτιο, ο Επίτροπος για την ενέργεια Gunther Oettinger  είπε στη EurActiv ότι σε αυτό το έγγραφο, η Επιτροπή θα προτείνει «έναν μακροπρόθεσμο στόχο για το 2030, το 2040 και το 2050 και ότι θα υπάρξει υψηλότερος στόχος για τις ανανεώσιμες ενέργειες».


Μιλώντας στο συνέδριο είπε ότι οι Βρυξέλλες θα πρέπει να σκεφθούν τους στόχους των ανανεώσιμων ενεργειών για το 2030 εάν θέλουν να συνεχιστεί η καθαρή ενεργειακή ανάπτυξη.
«Η βιομηχανία ανανεώσιμων ενεργειών έχει ήδη προτείνει το 45%», είπε. «Τώρα εξετάζουμε και διερευνούμε διαφορετικά δυνατά μονοπάτια για την ΕΕ».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Jose Manuel Barroso πρόσθεσε ότι το «2020 είναι ήδη στη γωνία και χρειάζεται να σκεφτούμε τα ενδιάμεσα βήματα μέχρι και το 2050».
«Δεν πρέπει μόνο να σκεφτόμαστε αλλά και να πράξουμε», πρόσθεσε.
Δεσμευτικοί στόχοι
Η ΕΕ έχει θέσει νομικά δεσμευτικό στόχο για το 2020 για τη μείωση των εκπομπών αερίων CO2 κατά 20% και την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων ενεργειών στο ενεργειακό μίγμα στο ίδιο ποσοστό, και τα δύο μετρημένα έναντι των επιπέδων του 1990.
Έχει τεθεί επίσης στόχος 20% αύξησης στην ενεργειακή απόδοση ωστόσο δεν είναι νομικά δεσμευτικός. Ο οδικός χάρτης για χαμηλά επίπεδα άνθρακα τον Μάρτιο αυτού του έτους σημείωσε ότι εάν επιτευχθούν, τότε οι μειώσεις των εκπομπών θα αυξηθούν αυτομάτως στο 25%, 5% πάνω από τον στόχο.
Ο Οδικός Χάρτης της ΕΕ για τα Χαμηλά Επίπεδα Άνθρακα για το 2050 έχει ήδη έναν μη δεσμευτικό στόχο για 40% μείωση των εκπομπών αερίων CO2 μέχρι το 2030 και η Hedegaard κάλεσε τους υπουργούς της ΕΕ να εγκρίνουν αυτό το «απολύτως κρίσιμο» ορόσημο στο Συμβούλιο Περιβάλλοντος την ερχόμενη εβδομάδα. Υπήρξε υπαινιγμός ότι θα πιέσει για να τον καταστήσει δεσμευτικό.
«Δεν θεωρώ ότι είναι σύμπτωση», είπε, «το γεγονός ότι είμαστε σε καλό δρόμο αναφορικά με τον δεσμευτικό στόχο στις ανανεώσιμες ενέργειες αλλά δε συμβαίνει το ίδιο με τους μη δεσμευτικούς στόχους της ενεργειακής απόδοσης. Αυτό δείχνει πόσο σημαντικοί είναι οι δεσμευτικοί στόχοι».

πηγή. skai.gr ,EurActiv.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...