Στο Λαύριο το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτήριο στην Ελλάδα

Μια παλιά βιομηχανία παραγωγής ζυμαρικών στο Λαύριο έχει μετατραπεί στο πρώτο ενεργειακά αυτόνομο κτήριο στην Ελλάδα, βάσει μελέτης ερευνητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Το κτήριο τροφοδοτούν με ενέργεια έξι μικρές ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάνελ, ενώ είναι εξοπλισμένο με τον πρώτο καυστήρα υδρογόνου στον κόσμο, που μπορεί να ζεσταίνει μεγάλη ποσότητα νερού, ενισχύοντας τη χειμερινή θέρμανση.
Υψηλή ενεργειακή απόδοση έχει και το πενταώροφο κτήριο, επιφάνειας 600 τμ , «Προμηθέας Πυρφόρος» στο Παλαιό Φάληρο, που αποπερατώθηκε το 2007.


Το εν λόγω κτήριο είναι εξοπλισμένο με τις παρακάτω τεχνολογίες:
– ηλιακοί συλλέκτες υψηλής απόδοσης που παράγουν ζεστό νερό για θέρμανση και ψύξη (πρόκειται για διεθνή πατέντα),
– εποχική αποθήκευση θερμότητας σε μη μεταλλικές υπόγειες δεξαμενές, δηλαδή σε δεξαμενές σκυροδέματος με ειδική στεγάνωση και θερμομόνωση,
– ηλιακά υποβοηθούμενη αφύγρανση με στερεά υλικά (ειδική τεχνολογία που ανέπτυξε ο Δημόκριτος)
– αβαθής γεωθερμία, δηλαδή εκμετάλλευση της σταθερής θερμοκρασίας που υπάρχει στο υπέδαφος, χαμηλότερα των των 3 μ., και χρήση για θέρμανση και κλιματισμό.

Όπως διατείνονταν στελέχη της κατασκευάστριας Sol Energy, το 95% των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου καλύπτονταν από ηλιακή ενέργεια και γεωθερμία και το εναπομείναν 5% κατά 15% από φωτοβολταϊκά και το 85% από τη ΔΕΗ.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...