Στον Πάγο οι Ενεργειακές Επενδύσεις Λόγω της Πολιτικής Κατάστασης

Αμυντική στάση επιλέγουν να τηρούν επενδυτές της ενεργειακής αγοράς, συμπεριλαμβανομένων και των ξένων κεφαλαίων, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Ο λόγος που προβάλλεται είναι η ακήρυκτη, επί της ουσίας, προεκλογική περίοδος που διέρχεται η χώρα, με συνέπεια να μην λαμβάνεται καμία απόφαση με πολιτικό κόστος.
Πέραν τούτων, οι επενδυτές της ενεργειακής αγοράς εκτιμούν ότι το πολιτικό προσωπικό της χώρας δεν έχει αντιληφθεί επαρκώς του τι συμβαίνει εν τέλει στη χώρα, δεν μπορεί να αξιολογήσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει αυτή. «Οι πολιτικοί δεν βλέπουν πέρα από τη μύτη τους», τονίζεται χαρακτηριστικά. Συνιστούν, όπως τους καταλογίζεται, μια επαρχιώτικη τάξη, η οποία λειτουργεί με κοντόφθαλμα εκλογικά οφέλη. «Παίζουν με τη φωτιά», τονίζουν οι ίδιοι επενδυτές, υπογραμμίζοντας με αυστηρότητα ότι έχει απολεσθεί η εμπιστοσύνη προς αυτούς.
Μικρό καλάθι, εξάλλου, κρατούν και για τις σχεδιαζόμενες και πολλές φορές διαφημιζόμενες αποκρατικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα. Δεν αποκλείουν να ανακοινωθούν ορισμένες ιδιωτικοποιήσεις περί τα τέλη Ιανουαρίου, ή το Φεβρουάριο, αλλά θεωρούν ότι θα είναι «πυροτεχνήματα, που θα συρθούν, χωρίς αποτέλεσμα», για να προχωρήσουν όλα μετά τις εκλογές. Ως παράδειγμα, προβάλουν την πώληση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, για την οποία δεν υπάρχει τίποτε σαφές ακόμη. Εκτιμήσεις μόνον διατυπώνονται, χωρίς, όμως, να μπορεί να γίνει κάποιος προγραμματισμός, κάτι το οποίο θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ για τους ξένους επενδυτές. Με αυτό το σκεπτικό εκτιμάται ότι είναι στον αέρα και το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον διαρρέεται ότι υφίσταται.


Σε αυτό το ρευστό σκηνικό οι επενδυτές της ενεργειακής αγοράς επιλέγουν να περιχαρακώνουν τα συμφέροντα τους, τηρώντας αμυντική στάση. Σε μια αγορά, όμως, που αντιμετωπίζει χρόνιες στρεβλώσεις και μια οικονομία με παθογενή χαρακτηριστικά, το μόνον που επιτυγχάνεται είναι «ο καθένας να κάνει τη δουλειά του, όπως μπορεί». Ήδη, έχει συρρικνωθεί κατά πολύ η παρουσία ξένων επενδυτών και αυτοί που έχουν απομείνει είναι, η Edison, που συμπράττει με την ΕΛ.ΠΕ. στον ηλεκτρισμό και με τη ΔΕΠΑ για το υποθαλάσσιο κομμάτι του ITGI προς την Ιταλία, καθώς και η Gas de France με τον όμιλο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Για μεν την Edison οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει στην ελληνική αγορά, ενώ η GDF, επί της ουσίας, όπως επισημαίνεται, «είναι με το ένα πόδι μέσα και με το ένα έξω».
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...