Στις υπογραφές η σύμβαση για Μεγαλόπολη. Προχωρούν οι διαδικασίες για την Κοζάνη

Η ώρα των υπογραφών φτάνει για το μεγάλο έργο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, το περίφημο φωτοβολταϊκό των 50MW.

Μεγαλόπολη

Τέλη Αυγούστου υποβλήθηκε η πλέον συμφέρουσα προσφορά για το φωτοβολταϊκό των 50 MW που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ Ανανεώσιμες διαμέσου των θυγατρικών της εταιριών ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΕΝΑ ΑΕ και ΑΡΚΑΔΙΚΟΣ ΗΛΙΟΣ ΔΥΟ ΑΕ στη Μεγαλόπολη. Ενάμιση μήνα μετά, υπολογίζεται να υπογραφεί η σύμβαση για την κατασκευή του έργου αφού προηγουμένως δοθεί το πράσινο φως από το Δ.Σ. της ΔΕΗ. Αυτό αναμένεται να γίνει πιθανότατα στην προσεχή συνεδρίαση, ώστε το έργο να προχωρήσει. Και για τη Μεγαλόπολη, όπως και για το σύνολο της αγοράς των φωτοβολταϊκών, η μεγάλη πρόκληση ακούει πλέον στο θέμα «χρηματοδότηση». Το μέγεθος του έργου καθιστά ίσως πιο δύσκολο το εγχείρημα, με δεδομένο ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερα κεφάλαια. Ωστόσο το γεγονός ότι το έργο έχει «κλειδώσει» καλή τιμή όταν υπογράφηκαν πέρυσι οι όροι σύνδεσης του έργου, το καθιστά εξαιρετικά ελκυστικό και εκφράζεται αισιοδοξία ότι δε θα υπάρξουν ανυπέρβλητες δυσκολίες ώστε να βρεθεί το κατάλληλο σχήμα χρηματοδότησης.

Την ίδια στιγμή πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στη ΔΕΗ για το ακόμη μεγαλύτερο έργο του φωτοβολταϊκού της Κοζάνης. Μετά τη δημοσιοποίηση της  πρόσκλησης για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών, ήδη η ΔΕΗ προχωρά στη δημιουργία δύο χωριστών data room στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες. Μέσω αυτών θα δίνονται οι απαραίτητες πληροφορίες, μέχρι τα  τέλη Ιανουαρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών. Ακόμη πάντως και στην περίπτωση που ζητηθεί από τους ενδιαφερόμενους χρονική  παράταση, ο διαγωνισμός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι, με στόχο να ανακηρυχθεί ο ανάδοχος και το έργο να περάσει σε φάση κατασκευής. Θυμίζουμε ότι με βάση την πρόσκληση το έργο της Κοζάνης περιλαμβάνει:

1. Την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 200MW στη Δυτική Μακεδονία.

2. Την κατασκευή και λειτουργία εργοστασίου παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στη Δυτική Μακεδονία

3. Άλλες ενεργειακές και τεχνολογικές δράσεις στη Δυτική Μακεδονία.

Μεγαλύτερη βαρύτητα για την επιλογή του ανάδοχου θα έχει το φωτοβολταϊκό πάρκο (βαρύτητα 85%) ακολουθεί η δημιουργία εργοστασίου πάνελ (12,5%) και οι λοιπές ενεργειακές δράσεις (2,5%)

Πηγές της ΔΕΗ αναφέρουν ότι στην περίπτωση της Κοζάνης, βάσει του διαγωνισμού, σημαντικό ρόλο για την επιλογή του αναδόχου θα παίξει και η διασφάλιση της χρηματοδότησης. Έτσι οι υποψήφιοι μνηστήρες θα κληθούν να φέρουν εκείνοι τα απαιτούμενα κεφάλαια (με αναλογία 75% χρηματοδότηση, 25% δικά τους).


Μπορεί η αρχική εκτίμηση για το έργο να μιλούσε για 500 εκατ. ευρώ (πάρκο) και 30 εκατ. ευρώ (εργοστάσιο πάνελ), ωστόσο πληροφορίες θέλουν να υπάρχει ήδη σημαντικό «κούρεμα» στις προσφορές που έχουν καταρχήν υποβληθεί συγκριτικά με το πάρκο της Μεγαλόπολης. Ενώ λοιπόν το πάρκο της Μεγαλόπολης έκλεισε σε τιμή περίπου 2 εκατ. ευρώ ανά MW, για την Κοζάνη, η τιμή εκτιμάται ότι θα κινηθεί κατά τουλάχιστον 20% χαμηλότερα, φτάνοντας πιθανόν και κόστη κάτω από το 1,5 εκατ. ευρώ ανά MW.

πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...