Στη Ν.Κορέα το μεγαλύτερο ηλιακό πλωτό νησί του κόσμου

ο μεγαλύτερο ηλιακό πλωτό νησί του κόσμου, ανοιχτά του ποταμού Χαν, στη Νότια Κορέα εγκαινιάστηκε πριν λίγες ημέρες.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών νησίδων, οι ενεργειακές ανάγκες του οποίου θα καλύπτονται στο σύνολό τους από ηλιακή ενέργεια.

Το εντυπωσιακό νησί “Viva” είναι ένας παράδεισος της ψυχαγωγίας, καθώς περιλαμβάνει κινηματογραφικές αίθουσες, ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο, εστιατόρια και χώρους, όπου θα πραγματοποιούνται εκθέσεις και άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.


Το κεντρικό νησί “Viva” και οι δύο «δορυφόροι» του, “Vista” και “Tera”, που ζυγίζουν 2.000 τόνους και υποστηρίζονται από 24 γιγαντιαίους «αερόσακους», είναι σχεδιασμένα να επιπλέουν στην επιφάνεια του ποταμού Χαν, ακόμη και σε περίπτωση πλημμύρας. Προκειμένου να μην παρασυρθούν, είναι δεμένα με τεράστιες αλυσίδες σε ένα κομμάτι τσιμέντου βάρους 500 τόνων.

Η οροφή του κτιρίου όπου στεγάζονται όλες οι εγκαταστάσεις, έχει μετατραπεί σε μίνι φωτοβολταϊκό πάρκο, το οποίο παράγει περίπου 6 κιλοβάτ ενέργειας την ημέρα, ποσότητα αρκετή για να τροφοδοτήσει και τα τρία νησιά. Οι κατασκευαστές τους διαβεβαιώνουν ότι οι αυστηρότερες περιβαλλοντικές προδιαγραφές έχουν τηρηθεί και σε ό,τι αφορά και την επεξεργασία των λυμάτων.

Το έργο στοίχισε 83,9 εκατομμύρια δολάρια και χρηματοδοτήθηκε από τη νοτιοκορεατική κυβέρνηση που ευελπιστεί στην περαιτέρω ανάδειξη της πρωτεύουσας με τη δημιουργία ενός σύγχρονου, «πράσινου» ορόσημου.

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...