Ροντούλης: Αδικία για τους νέους αγρότες τα φωτοβολταϊκά

Άδικη θεωρεί την ασφαλιστική αντιμετώπιση των νέων αγροτών οι οποίοι επενδύουν σε φωτοβολταϊκά συστήματα έως 100 kw ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης, ο οποίος σε ερώτησή του προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Κουτρουμάνη και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γ. Παπακωνσταντίνου επισημαίνει τη μεγάλη οικονομική επιβάρυνση των νέων αγροτών, οι οποίοι στην αρχή της επιχειρηματικής τους πορείας αναγκάζονται να είναι ασφαλισμένη, για μία πενταετία, και στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ.

Αναλυτικά ο κ. Ροντούλης αναφέρει στην ερώτησή του:

«Είναι γνωστό, ότι αναγκαία συνθήκη, για την επίτευξη της περιβόητης ανάπτυξης, είναι η δημιουργία ενός αξιόπιστου κράτους που θα εμπνέει εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες, ένα κράτος με κοινωνικό χαρακτήρα που θα αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο τους διαθέσιμους πόρους.

Επομένως, είναι πασιφανές ότι η Ελληνική αναπτυξιακή πορεία, πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο στους φυσικούς πόρους που διαθέτει η χώρα, αξιοποιώντας σε μέγιστο βαθμό, και όχι μόνο, την γεωργική παραγωγή, καθώς και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στο πλαίσιο αυτό πολλοί νέοι αγρότες στράφηκαν στην νέα τεχνολογία των φωτοβολταϊκών συστημάτων, ενισχύοντας έτσι την παραγωγική δυναμική της χώρας.


Όμως, παρατηρήθηκε το εξής τραγελαφικό, όσον αφορά τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 25 του ν. 3846/2010 αναφέρεται το εξής: «Εξαιρούνται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ και ασφαλίζονται στην 7η ασφαλιστική κατηγορία του ΟΓΑ οι κατά κύριο επάγγελμα, τουλάχιστον για μια πενταετία, αγρότες, όπως ορίζονται από το Μητρώο Αγροτών, που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος μέχρι 100 kw». Φυσικά, βάσει του παραπάνω, όσοι είναι Νέοι Αγρότες (και δεν καλύπτουν την προϋπόθεση της 5ετίας) θα πρέπει να ασφαλιστούν αρχικά για μια πενταετία και στον ΟΑΕΕ και μετά την παρέλευση της πενταετίας, στην 7η κατηγορία του ΟΓΑ.

Η σύγχυση που έχει λάβει χώρα, με την προαναφερθείσα διάταξη έχει δημιουργήσει αλγεινή εντύπωση στους νέους αγρότες, που αντί να τους δίδονται επιπλέον κίνητρα για την παραμονή τους στην παραγωγική διαδικασία, οι κρατικές αγκυλώσεις τους δημιουργούν προβλήματα και αποτρεπτική σκέψη για δημιουργία νέων επενδύσεων. Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί ότι στις μακροχρόνιες υποχρεώσεις των δικαιούχων Νέων Αγροτών υπάρχουν περιορισμοί που τους απαγορεύουν να εγγραφούν και σε δεύτερο ασφαλιστικό φορέα.

Τούτων δοθέντων, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Για ποιο λόγο οι νέοι αγρότες, στην αρχή της επιχειρηματικής τους πορείας, θα πρέπει να υποστούν μία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση, αναγκαζόμενοι να ασφαλιστούν, για μία πενταετία, και στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ;

2. Είναι μέσα στις προθέσεις της Κυβέρνησης να φροντίσει έτσι ώστε να εξαιρεθούν από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και όσοι Νέοι Αγρότες δεν έχουν συμπληρώσει την πενταετία και εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά ισχύος μέχρι 100 kw»

Πηγή: www.energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...