ΡΑΕ: «Συναγερμός» προς Μανιάτη για τη Διασύνδεση των Νησιών

Με επείγουσα επιστολή της προς τον Υφυπουργό ΠΕΚΑ κ. Γιάννη Μανιάτη, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) επισημαίνει ότι στο Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο (το οποίο αποτελεί μέρος του TYNDP ) που έχει καταρτίσει ο ENTSO-E και βρίσκεται υπό διαβούλευση μέχρι τις 26 Απριλίου, δεν περιλαμβάνονται όλα τα κρίσιμα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος που έχουν προταθεί κατά καιρούς, ενώ οι προθεσμίες που έχουν τεθεί είναι ασφυκτικές. «Για παράδειγμα, οι διασυνδέσεις νησιών του Β. Αιγαίου, των Κυκλάδων και της Κρήτης έχουν συμπεριληφθεί μόνο ως μακροπρόθεσμα έργα (>2017), ενώ άλλες διασυνδέσεις νησιών που έχουν προταθεί, όπως της Σκύρου και των Δωδεκανήσων, δεν περιλαμβάνονται καθόλου», τονίζεται στην επιστολή.
Επίσης, τονίζεται, επίσης, ότι η Κομισιόν έχει θέσει ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την υποβολή προτάσεων από τους ενδιαφερόμενους φορείς, ήδη από τον Απρίλιο.
Για τους λόγους αυτούς, η ΡΑΕ θεωρεί απαραίτητο «το Υπουργείο ΠΕΚΑ να συστήσει άμεσα και να συντονίσει Ομάδα Εργασίας, σε συνεργασία με τον ΑΔΜΗΕ, τη ΡΑΕ και τους εμπλεκόμενους ιδιώτες επενδυτές, με τους εξής στόχους:
– Επιλογή των έργων που θα προταθούν (συμπεριλαμβανομένου και του τεχνικού τους αντικειμένου).
– Απόφαση για τον επισπεύδοντα φορέα κάθε έργου.
– Διαδικασία πρότασης κάθε έργου (δηλ. είτε πρόταση συμπερίληψης στο υπό διαβούλευση Περιφερειακό Επενδυτικό Σχέδιο του ENTSO-E, είτε πρόταση εκτός αυτού)».
Ο κίνδυνος είναι άμεσος για το πιο ώριμο έργο διασύνδεσης, αυτό της διασύνδεσης των Κυκλάδων. Έτσι, ενώ το έργο βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και η χώρα μας προτίθεται να το ολοκληρώσει το 2015, το ΥΠΕΚΑ δεν έχει ενεργοποιηθεί ώστε η Κομισιόν να τον χαρακτηρίσει ως Έργο Κοινού Ενδιαφέροντος με ό, τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότησή του. Έτσι, χαρακτηρίζεται ως «μακροπρόθεσμο έργο», με ορίζοντα ολοκλήρωσης πέραν του 2015.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...