Πρόταση για αυξημένη ταρίφα στους φωτοβολταϊκούς trackers

Συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και της φωτοβολταϊκής βιομηχανίας της χώρας δέχτηκε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και αρμόδιος πλέον για τις ΑΠΕ) κ. Γιάννης Μανιάτης κατά την παρουσία του στην Περιφερειακή Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του διαλόγου που είχε με τους κοινωνικούς φορείς, μέλη του Πανελλήνιου Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών (ΠΑΣΥΦ) πρότειναν μεταξύ άλλων στον κ. Μανιάτη τα εξής:

1) Τη δημιουργία Ελληνικής Πράσινης Τράπεζας Επενδύσεων η οποία να χρηματοδοτεί έργα ΑΠΕ. Η δημιουργία μιας τέτοιας τράπεζας θα δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης των ΑΠΕ στην Ελλάδα, καθώς είναι σύνηθες το φαινόμενο να προκηρύσσονται δανειοδοτήσεις έργων, να δίνονται άδειες, να προχωρά η διαδικασία εγκατάστασης και στο τέλος να ακυρώνεται το έργο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης ή να χρηματοδοτείται με πολύ υψηλά επιτόκια και χαμηλότερα ποσά σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά δεδομένα.


2) Την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγικής δραστηριότητας και την αύξηση των θέσεων εργασίας μέσω της περεταίρω «πριμοδότησης» (αύξηση της ταρίφας – τιμής απορρόφησης του ρεύματος) των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν trackers.Η λογική της πρότασης είναι να δοθεί ένα κίνητρο, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού, για να προτιμάται η τεχνολογία των trackers, στην οποία η χώρα μας έχει πολύ ισχυρή παρουσία. Πάνω από τους μισούς trackers που εγκαθίστανται στη χώρα είναι ελληνικοί, ενώ στον κλάδο απασχολείται πολύ μεγάλος αριθμός εργαζομένων. Μια τέτοια πρακτική (για τα ευρωπαϊκά πάνελς) έχει υιοθετήσει η Ιταλία με θεαματικά αποτελέσματα.

3) Την πλήρη απεμπλοκή των φωτοβολταϊκών επενδύσεων από τις πολεοδομικές υπηρεσίες, καθώς αποτελούν μόνιμο ανασχετικό παράγοντα για την ομαλή αδειοδότηση και υλοποίηση των έργων.

Πηγή: energypress.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...