Πρόγραμμα «Ήλιος»: 60.000 θέσεις εργασίας και έσοδα 15 δισ. ευρώ

Εξήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και έσοδα 15 δις. ευρώ θα φέρει το πρόγραμμα «Ήλιος», σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΠΕΚΑ, Γ. Παπακωνσταντίνου στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», όπως μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, το πρόγραμμα «Ήλιος» θα στηριχθεί σε κρατικά κεφάλαια μόνο στην αρχική φάση της εφαρμογής του, για τα πρώτα 2000 Μεγαβάτ που πρέπει να παραχθούν ως το 2016-2017.
«Μετά η ελληνική ηλιακή ενέργεια θα είναι διαθέσιμη σε τιμές αγοράς υπολογισμένες με μια κανονική αύξηση έναντι των σημερινών τιμών», τόνισε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα αναφέρθηκε στην «στατιστική εξαγωγή», η οποία προβλέπεται σε διάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2009.
«Είναι η πρώτη φορά που κάποιος κάνει χρήση της δυνατότητας εικονικής εξαγωγής. Η ενέργεια θα καταναλώνεται στην Ελλάδα, αλλά θα υπολογίζεται στον ενεργειακό απολογισμό των χωρών-αγοραστών», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι αυτό συνάδει με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια από ανανεώσιμες πήγες, η οποία προβλέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας.
Όπως τόνισε ο υπουργός ΠΕΚΑ, η Ελλάδα βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με την Ιταλία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες δεν μπορούν να πετύχουν τον φιλόδοξο στόχο της Ε.Ε. για αύξηση της ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες στο 20% ως το 2020, ενώ διαπραγματεύσεις γίνονται και με την Γερμανία, η οποία θέλει να μειώσει το ενεργειακό κόστος της μέσω της εισαγωγής ελληνικού ηλιακού ρεύματος είτε πραγματικά είτε στατιστικά.
πηγή: www.econews.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...