Περισσότερο "βάρος" στα φωτοβολταϊκά σε σχέση με τα αιολικά υποστηρίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ

Επιστολή «διαμαρτυρίας» προς τη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με αφορμή την τροπολογία που αφορά στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, απέστειλε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Συγκεκριμένα, η ΕΛΕΤΑΕΝ διαμαρτύρεται τόσο για τη διάταξη που προβλέπει αναπροσαρμογή των τιμών πώλησης ενέργειας από ΑΠΕ -πλην φωτοβολταϊκών-, βάσει του 25% του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και όχι βάσει τιμολογίων ΔΕΗ, αλλά και εκείνη που προβλέπει πριμοδότηση του ευρωπαϊκού εξοπλισμού στα φωτοβολταϊκά κατά 10%.
Όπως αναφέρει στην επιστολή της, «η υιοθέτηση της τροπολογίας του ΥΠΕΚΑ για την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής των ΑΠΕ με το 25% του ΔΤΚ ισοδυναμεί με μείωση της τιμής των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών κατά 12,7% μέσα σε δύο έτη (από 1.1.2010), διότι τόσες είναι οι μεσοσταθμικές αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ που δεν έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των ΑΠΕ εξαιτίας του ν. 3851/2010 και της προτεινόμενης σήμερα τροπολογίας.
Αν, μάλιστα, ληφθεί υπόψη το γεγονός των μεγάλων πλέον καθυστερήσεων στις πληρωμές των εν λειτουργία έργων από τον Διαχειριστή, οι οποίες δεν αποζημιώνονται -αν και υφίσταται σχετικός όρος στις συμβάσεις πώλησης (αρ. 12, παρ. 3, Υ.Α.17149/6.9.2010)- η συνολική μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη», προσθέτει η ΕΛΕΤΑΕΝ και διαμαρτύρεται ότι «με την υιοθέτηση, λοιπόν, των δύο προτεινόμενων τροπολογιών, η ελληνική πολιτεία θα έχει πρωτοτυπήσει αυξάνοντας την τιμή των φωτοβολταϊκών και μειώνοντας την τιμή των αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών». Συνολικά, υπολογίζει η ΕΛΕΤΑΕΝ, τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόστος επένδυσης έχει αυξηθεί κατά 6%-8%. Σύμφωνα με την επιστολή που έχει αποσταλεί, η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ζητά τα εξής:
1. Να μην υιοθετηθεί η ιδέα για την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής των ΑΠΕ με το 25% του ΔΤΚ. Εναλλακτικά να οριστεί αυτό το ποσοστό σε 80%, όπως άλλωστε προβλέπει ο σημερινός νόμος για την περίοδο μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς.
2. Να μην αυξηθούν άλλο οι τιμές των φωτοβολταϊκών, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα η υλοποίηση του προγράμματος ΑΠΕ στη χώρα. Εφόσον η πολιτεία επιθυμεί να πριμοδοτήσει τον εγχώριο ή ευρωπαϊκό εξοπλισμό -στο βαθμό που αυτό είναι νόμιμο- μπορεί να υπάρξει μείωση της τιμής των φωτοβολταϊκών για τις νέες εγκαταστάσεις για ποσοστό που θα αποφασιστεί και επ΄ αυτής της νέας τιμής να χορηγηθεί ισόποση πριμοδότηση του εξοπλισμού.
πηγή: www.energyonline.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...