Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η 2η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου το απόγευμα η 2η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ για την περίοδο 2011-2012, η οποία ήταν αφιερωμένη στο θέμα της ενσωμάτωσης του 3ου Ενεργειακού Πακέτου στην εθνική μας έννομη τάξη και των επιπτώσεών του στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Έχοντας ως ειδικό θέμα την «Αγορά ηλεκτρισμού στην Ελλάδα μετά την ψήφιση του Νόμου 4001/22.8.2011», η χθεσινή εκδήλωση του ΙΕΝΕ, προσείλκυσε το ενδιαφέρον σημαντικού αριθμού επαγγελματιών, στελεχών και ακαδημαϊκών του ενεργειακού χώρου.
Η 2η Απογευματινή Συνάντηση του ΙΕΝΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Crowne Plaza Athens Hotel, στην Αθήνα, άνοιξε με εισαγωγικές παρατηρήσεις του Προέδρου του Ινστιτούτου, Δρ. Ιωάννη Δεσύπρη, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις στρεβλώσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι αποτελεσματικές λύσεις σε αυτά – όσον αφορά το κόστος και την ασφάλεια προμηθειών – παρέχει η υιοθέτηση του 3ου Ενεργειακού Πακέτου στην ελληνική έννομη τάξη.
Στη συνέχεια, ο Καθηγητής Παντελής Κάπρος (Διευθυντής του Εργαστηρίου 3Μ-Lab του ΕΜΠ & Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής του ΙΕΝΕ) ανέλυσε τα βασικά σημεία του νόμου 4001/22.8.2011, περιγράφοντας τον βαθμό στον οποίο επηρεάζει τη διαμόρφωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σήμερα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ο Καθηγητής Κάπρος τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος δεν έμεινε μόνο στον διαχωρισμό μεταξύ διαχειριστών και παραγωγών, αλλά συνιστά συνολική νομοθέτηση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι ο νόμος δεν προσδιορίζει το μοντέλο της αγοράς, αλλά αφήνει αυτό να προσδιοριστεί μέσω κωδίκων και μεταγενέστερων νομοθετημάτων. Επισήμανε, μάλιστα, ότι δεν ήταν ο 4001/22.8.2011, αλλά οι προβλέψεις του Μνημονίου που επέβαλαν ρυθμίσεις για την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρα μας.


Ακολούθησε μία σύντομη τοποθέτηση του κ. Μίλτου Ασλάνογλου, Αντιπροέδρου Β΄της ΡΑΕ, ο οποίος τόνισε ότι το μοντέλο της αγοράς παραμένει ίδιο και μετά τον νέο νόμο, ενώ, σχετικά με την εφαρμογή του ενιαίου μοντέλου αγοράς της Ε.Ε. απαιτούνται μία σειρά από αλλαγές (π.χ. «άνοιγμα» της πρόσβασης ιδιωτών και στα υδροηλεκτρικά). Με αφορμή, επίσης, την παρούσα συγκυρία της έντονης κακοκαιρίας και των προβλημάτων που αυτή προκάλεσε, ο κ. Ασλάνογλου επισήμανε ότι ακόμη δεν έχουμε βρει τρόπο αποζημίωσης των επισφαλειών της αγοράς. Τέλος, υπογράμμισε ότι τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση μίας καθετοποιημένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με διμερείς σχέσεις και απευθείας συναλλαγές ανάμεσα σε καταναλωτές και παραγωγούς, με τους τελευταίους να έχουν όλοι παρόμοιο μείγμα.
Ο κ. Μιχάλης Φιλίππου, Διευθυντής Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού του ΔΕΣΜΗΕ, περιέγραψε την λιανική και την χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, δίνοντας μία συνολική εικόνα της κατάστασης που καλείται να μεταβάλει ο νέος νόμος.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις εκπροσώπων ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών και οργανισμών, και συγκεκριμένα των κκ.: Ντίνου Μπενρουμπή (Εντεταλμένος Σύμβουλος – Γενικός Διευθυντής, Protergia), Ανδρέα Τζούρου (Δ/νων Σύμβουλος, Elpedison), Δημήτρη Γεωργαντώνη (Γενικός Διευθυντής, Ήρων Θερμοηλεκτρική) και Κωνσταντίνου Κουκλέλη (Πρόεδρος Ένωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας – ΕΒΙΚΕΝ).
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση η οποία επικεντρώθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται, χάρη στο νέο νομικό πλαίσιο, για την ελληνική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά και τα βήματα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού της.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...