«Ξεκλειδώνουν» σειρά μεγάλων επενδύσεων στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ

Θετικά είναι τα μηνύματα που διαχέονται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), αναφορικά με το «ξεκλείδωμα» σειράς μεγάλων επενδύσεων ιδίως στον τομέα της παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Στο πλαίσιο αυτό, έντονη είναι η κινητικότητα που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα αναφορικά με την επένδυση που δρομολογεί από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας ο όμιλος της Μηχανικής. Ο λόγος για το υδροηλεκτρικό έργο του Αγίου Νικολάου, στον ποταμό Αραχθο στους νομούς Ιωαννίνων και Αρτας. Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ, με στόχο την ετήσια παραγωγή 93 MW.


Δεδομένου ότι η επένδυση πληροί και τα κριτήρια ένταξης στο fast track, το ενδιαφέρον του υπουργείου είναι δεδομένο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων εκτιμάται ότι θα είναι θετικές για την έγκριση του έργου και την έκδοση άδειας λειτουργίας, ωστόσο απομένουν ακόμη κάποιες γνωμοδοτήσεις έως ότου οριστικοποιηθεί οτιδήποτε. Σε κάθε περίπτωση, φαίνεται πως η νέα ηγεσία παρουσιάζει σαφώς μεγαλύτερη διάθεση για την απεμπλοκή αρκετών επενδύσεων, που μέχρι σήμερα είχαν τελματώσει.

Η Μηχανική, από την πλευρά της, έχει εντείνει τις προσπάθειές της το τελευταίο διάστημα όσον αφορά τη δραστηριοποίησή της στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Εκτός από την επένδυση στον Αγιο Νικόλαο, στο επίκεντρο βρίσκεται κι ένα μικρότερο υδροηλεκτρικό έργο, της τάξεως των 5 MW ετησίως, στον ποταμό Καρπενησιώτη. Η άδεια λειτουργίας έχει ήδη ληφθεί και αναμένεται πλέον και η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, ώστε να προχωρήσει το έργο.

Σημειωτέον, ότι, σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, οι συνολικές οφειλές από δημόσια έργα ανέρχονται σε 196 εκατ. ευρώ, ενώ από ιδιωτικά έργα η εταιρεία προσδοκά στην εξόφληση επιπλέον 60 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 40 εκατ. ευρώ αφορά σε οφειλές της Lamda Development για την κατασκευή του εμπορικού κέντρου της τελευταίας στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης (Mediterranean Cosmos). Το ποσό επιδικάστηκε πρωτοβάθμια στη Μηχανική και πλέον έχει τοποθετηθεί πραγματογνώμονας για την επίλυση του ζητήματος.

Εως ότου βελτιωθούν οι εισροές κεφαλαίων, κυρίως μέσω της αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου, η διοίκηση προχωρεί σε κινήσεις άντλησης μεγαλύτερης ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, εντός τους προσεχούς διμήνου, αναμένεται να οριστικοποιηθεί η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Μέρος αυτών θα αναχρηματοδοτήσει υφιστάμενες δανειακές υποχρεώσεις, ενώ θα υπάρξει πρόνοια και για την εξασφάλιση κεφαλαίου κίνησης.

πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...