Ξεκίνησε ο διαγωνισμός της ΔΕΗ για τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας

Πραγματοποιήθηκε η δημοσίευση του διαγωνισμού της ΔΕΗ αναφορικά με τη διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας.

Η διασύνδεση θα γίνει μέσω υποβρύχιου καλωδίου, η πόντιση του οποίου θα ξεκινήσει από το Λαύριο, όπου βρίσκεται ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, ενώ οι διασυνδέσεις θα κλείσουν με βρόχο, ώστε να περιλάβουν την Τήνο και την Άνδρο, που είναι ήδη συνδεδεμένες μέσω της Καρύστου. Οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Οκτωβρίου, ενώ το έργο θα πρέπει να παραδοθεί σε 42 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου υπερβαίνει τα 400 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση του έργου θα καταστεί δυνατή η διακοπή λειτουργίας των αυτόνομων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής σε Σύρο, Μύκονο, Πάρο και Κύθνο αλλά και η δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ.


Ο διαγωνισμός αφήνει περιθώρια για την υλοποίηση του έργου με δύο εναλλακτικές λύσεις, για την κάθε μία από τις οποίες εφαρμόζεται διαφορετική τεχνολογία, δηλαδή χρήση υποβρύχιων καλωδίων είτε συνεχούς, είτε εναλλασσόμενου ρεύματος.

Αναφορικά με την τεχνική λύση για καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος, στη διασύνδεση θα ενταχθεί και το νησί της Κύθνου, γεγονός που δεν ισχύει στη λύση για το καλώδιο συνεχούς ρεύματος.

Το έργο της διασύνδεσης θα καλύψει συνολικά τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Νάξο αλλά και μικρότερα που είναι συνδεδεμένα με τη Νάξο, ενώ η χρηματοδότηση θα γίνει από το ΕΣΠΑ.

πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...