Να γίνει ισχυρότερος ο ρόλος του ΟΗΕ για το περιβάλλον θέλουν οι Ευρωπαίοι Ηγέτες

Ισχυρότερο παγκόσμιο ρόλο για το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον επιδιώκουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να μπορεί επαρκώς να επιτηρεί την περιβαλλοντική κατάσταση και να προστατεύει την οικολογία. Ωστόσο, η πρόταση δεν φαίνεται να τυχαίνει οικουμενικής αποδοχής. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προτείνουν ένα «ενισχυμένο παγκόσμιο θεσμικό πλαίσιο για βιώσιμη ανάπτυξη που θα πρέπει να περιλαμβάνει μια ενισχυμένη περιβαλλοντική διάσταση».
Ο επίτροπος για το περιβάλλον Τζάνεζ Ποτόνικ, όπως και ο Νικολά Σαρκοζί, στηρίζουν μια κίνηση που θα δημιουργήσει έναν παγκόσμιο οργανισμό περιβάλλοντος, με μεγαλύτερη δύναμη πυρός να επιβλέπει και ενισχύει τις οικολογικές συνθήκες.
Οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα θέσουν στο ίδιο επίπεδο όργανα όπως το Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (που ιδρύθηκε 40 χρόνια πριν ως ένας συμβιβασμός για έναν πιο εκτεταμένο οργανισμό) με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Ενας διπλωμάτης στις Βρυξέλλες δήλωσε στην ιστοσελίδα EurActiv ότι η φιλοδοξία της Ευρώπης στην επερχόμενη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Αειφόρο Ανάπτυξη στο Ρίο τον Ιούνιο είναι η υιοθέτηση ενός «χρονοδιαγράμματος» για τη δημιουργία ενός οργανισμού του ΟΗΕ για το περιβάλλον, με ευρύτερες εξουσίες από το τωρινό Πρόγραμμα του ΟΗΕ για το Περιβάλλον. Ο Οργανισμός θα επιτηρεί όλες τις υφιστάμενες περιβαλλοντικές συνθήκες όπως το Πρωτόκολλο του Κιότο, το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ και άλλες διεθνείς συμφωνίες. «Υπάρχουν περίπου 500 συμφωνίες. Δεν έχουν όλες μια γραμματεία, αλλά υπάρχουν 500 νομικές βάσεις και ένας μεγάλος αριθμός δομών», τόνισε ο διπλωμάτης. «Επομένως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ αυτών των διαφορετικών συμφωνιών». «Αυτό θα μας επιτρέψει να έχουμε μια συνολική εικόνα για την κατάσταση του περιβάλλοντος σε κάθε χώρα», συνέχισε. «Θα μας επιτρέψει επίσης να εντοπίσουμε τις συνέργειες ή αντιφάσεις μεταξύ των διαφορετικών περιβαλλοντικών στόχων».
Οι Ευρωπαίοι ευελπιστούν ότι ο εξορθολογισμός των οργάνων του ΟΗΕ θα βρει σύμφωνες χώρες όπως οι ΗΠΑ ή ο Καναδάς, που είναι μεταξύ των πιο σκεπτικιστών στις συζητήσεις για περιβαλλοντικά θέματα και διεθνείς οργανισμούς. Μια τέτοια κίνηση θα δώσει στα περιβαλλοντικά θέματα μεγαλύτερη αξιοπιστία και νομιμότητα σε παγκόσμιο επίπεδο – θα τους δώσει μια «φωνή για τον πλανήτη». Ωστόσο παρά τη βούληση των ηγετών της Ε.Ε., η πρόταση έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Ο επικεφαλής της Βραζιλίας στις διαπραγματεύσεις του Ρίο+20 δήλωσε πρόσφατα στη Νέα Υόρκη ότι η χώρα του δεν θα στηρίξει έναν παγκόσμιο οργανισμό περιβάλλοντος. Επίσης είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνει και ο Ομπάμα, ιδιαίτερα σε μια θερμή προεκλογική περίοδο. Θα είχε τις αντιρρήσεις πολλών Ρεπουμπλικανών, που παραδοσιακά βλέπουν επικριτικά τον ΟΗΕ και πρόσφατα μάλιστα, προσπάθησαν να μπλοκάρουν χρήματα για το επιστημονικό όργανο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή. Οι ΗΠΑ παρέχουν το 22% του προϋπολογισμού του ΟΗΕ. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επίσης δεν έχουν όλα τα κράτη-μέλη τον ίδιο ενθουσιασμό για έναν παγκόσμιο οργανισμό περιβάλλοντος. Η διπλωματική πηγή είπε ότι η Βρετανία, η Σουηδία και η Δανία είναι πολύ διστακτικές στην ιδέα. Ο φόβος τους είναι ότι ένας νέος οργανισμός με διευρυμένες ευθύνες σε ζητήματα όπως η μεταφορά τεχνολογίας θα ανακατανείμει την ισορροπία ισχύος μεταξύ των εκβιομηχανισμένων χωρών και των αναπτυσσόμενων. Οι αφρικανικές χώρες από την πλευρά τους, το βλέπουν πιο θετικά, καθώς είναι πολύ πιθανό ο νέος οργανισμός να έχει έδρα το Ναϊρόμπι της Κένυας και επίσης, επειδή θα θελήσουν και οι ίδιες διεθνή βοήθεια.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...