«Ναι» στη Μείωση των Εγγυημένων Τιμών

Υπέρ της μείωσης κατά 10% των εγγυημένων τιμών για τα φωτοβολταϊκά από 1ης Φεβρουαρίου τάσσεται ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταικών, κάτω από την πίεση για αναπροσαρμογή προς τα κάτω των εγγυημένων τιμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και ιδιαίτερα για τα φωτοβολταϊκά, που είναι οι υψηλότερες.
Σε συνάντηση που είχε χθες με τους δημοσιογράφους η ηγεσία του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών ζήτησε από το υπουργείο Περιβάλλοντος στη διαμόρφωση των νέων τιμών να ληφθούν υπόψη και τα προβλήματα που δημιουργεί η περιορισμένη ρευστότητα των τραπεζών και οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής αγοράς.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος έχει εξαγγείλει τη μείωση των εγγυημένων τιμών για τις νέες συνδέσεις στο σύστημα και βρίσκεται σε διαβούλευση με τους φορείς για τις νέες τιμές, οι οποίες πιθανότατα θα ανακοινωθούν πριν από το τέλος του μήνα.
Ο ΣΕΦ υποστήριξε επίσης ότι η ΔΕΗ κωλυσιεργεί στην έκδοση των όρων σύνδεσης των φωτοβολταϊκών πάρκων και μάλιστα κατά παράβαση του νόμου που επιβάλλει στην επιχείρηση να ολοκληρώνει τις σχετικές διαδικασίες εντός τετραμήνου από την υποβολή της αίτησης. Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΕΦ οι καθυστερήσεις εξαιτίας της ΔΕΗ φθάνουν και τους 18 μήνες με αποτέλεσμα να έχει αναπτυχθεί δευτερογενής αγορά πώλησης αδειών ή εταιρειών που κατέχουν άδειες. Την ίδια ώρα σημαντικός ανασταλτικός παράγοντας στην υλοποίηση φωτοβολταϊκών έργων, οι 6.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από αγρότες και οι οποίες λόγω της προτεραιότητας που έχουν, δεσμεύουν ηλεκτρικό χώρο, πετώντας εκτός συστήματος, ιδιωτικά έργα που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν.
H ηγεσία του ΣΕΦ υπογράμμισε επίσης,  ότι δεν θα πρέπει να δοθεί νέα τρίμηνη προθεσμία στις συγκεκριμένες αγροτικές αιτήσεις δεδομένου ότι ήδη έχουν παρέλθει άπρακτες δύο προθεσμίες έξι και τριών μηνών αντίστοιχα χωρίς την παραμικρή ένδειξη ότι τα συγκεκριμένα έργα θα προχωρήσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 6.000 αιτήσεις αγροτών για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής μόνον οι 50.
Οι νέες εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών το 2011 έφθασαν τα 400 MW, ενώ ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου, άγγιξε το 1 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερη ανάπτυξη γνώρισαν τα μικρά οικιακά συστήματα, τάση που συνεχίζεται το 2012.
πηγή: www.energia.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...