Νέα εποχή για τα Φωτοβολταϊκά!

Νέα εποχή ανατέλλει για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Μέχρι και σήμερα οι περισσότερες φωτοβολταϊκές συσκευές είναι κατασκευασμένες από πυρίτιο και έχουν υποβληθεί σε περίπλοκες νανοδομές, που απαιτούν πολύ χρόνο και προσπάθεια για την ανάπτυξή τους.

Βρετανοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν πλαστικά φωτοβολταϊκά κελιά τα οποία μπορούν να εκτυπωθούν για να δημιουργήσουν ουσίες με τη μορφή κολλητικών ταινιών, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως ως «εξαιρετικά φθηνοί συσσωρευτές ηλιακής ενέργειας για οικιακή και βιομηχανική χρήση».

Συγκεκριμένα, τα πλαστικά φιλμ μπορούν να θεωρηθούν ως τεχνική εκτύπωσης χαμηλού κόστους. Ορισμένα μεγάλα κυκλώματα τρανζίστορ με λεπτή μεμβράνη, αλλά και άλλες συσκευές χρησιμοποιούν ήδη αυτή την τεχνολογία. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους πρέπει να βελτιωθεί από το 7% – 8% σε τουλάχιστον 10%, ώστε να είναι πλέον εμπορικά βιώσιμα.

Επιστήμονες από τα πανεπιστήμια του Sheffield και του Cambridge, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μελέτησαν τη δομή και τη σύνθεση ορισμένων πολυμερών, χρησιμοποιώντας την πηγή νετρονίων ISIS και φωτεινές ακτίνες Χ, στις εγκαταστάσεις Diamond Light Source του Συμβουλίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Oxfordshire.


Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Advanced Energy Materials’, αποκάλυψε πως όταν πολύπλοκα συμπλέγματα μορίων έχουν εξαπλωθεί σε μία επιφάνεια, τα διαφορετικά μόρια μετακινούνται, άλλα στην κορυφή και άλλα στο κάτω μέρος του στρώματος, μεγιστοποιώντας έτσι την αποτελεσματικότητα των φωτοβολταϊκών κελιών.

Η ηλιακή ενέργεια που καταλήγει σε λίγες ώρες στη Γη επαρκεί, ώστε να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες του πλανήτη μας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Αλλά πρέπει να είμαστε σε θέση να την αξιοποιήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από ότι τώρα. Φτηνά και αποτελεσματικά πολυμερή φωτοβολταϊκά κελιά που μπορούν να καλύψουν τεράστιες περιοχές θα μπορούσαν να συμβάλουν στην είσοδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας μια νέα εποχή.

πηγή: www.ecofinder.gr

Μπορεί επίσης να σας αρέσει...